Κόκκινη κάρτα της ΡΑΕ στον Δήμο Οροπεδίου

Είχε καταθέσει αίτημα για αναθεώρηση τεσσάρων αδειών. 

Μολονότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνιστούν ζωτική προτεραιότητα, ορισμένοι Δήμοι δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται. Πόσο μάλλον τώρα που η ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα σε  Ελλάδα και Ευρώπη. 

Τρανή απόδειξη, η πρωτοφανής αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, των καυσίμων. Γεγονός που οδηγεί τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα ύψη, με αποτέλεσμα να πλήττονται δραστικά τα εισοδήματα των πολιτών. 

Εξ ου και η απεξάρτηση από το λιγνίτη, το πετρέλαιο, και το ρωσικό  φυσικό αέριο καθίσταται πλέον μονόδρομος. Η στροφή στις ΑΠΕ είναι αυτή που μας παρέχει φθηνή, καθαρή και παραγόμενη ενέργεια στον τόπο μας. 

Η αυτονόητη αυτή επιλογή αποτελεί σήμερα κοινό τόπο, σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες. Την υιοθετούν οι πάντες. Η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, των οποίων οι θέσεις και οι προτάσεις εδράζονται στον ορθολογισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και σήμερα κάποιοι και μάλιστα εκπρόσωποι θεσμών που εξακολουθούν και πολιτεύονται με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν. Είτε γιατί είναι δέσμιοι μικροπολιτικών αντιλήψεων και ψηφοθηρικών πρακτικών, είτε διότι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη ζώσα πραγματικότητα. 

Δεν είναι μόνο παράδοξο, αλλά και βαθιά αντικοινωνικό σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο ορισμένοι Δήμοι να αρνούνται τα έργα ΑΠΕ, επικαλούμενοι επιχειρήματα τα οποία  δεν έχουν κανένα αντίκρισμα αλήθειας. Απλώς τροφοδοτούν τη σύγχυση και καλλιεργούν το φόβο σε μερίδα των πολιτών, που είναι ευάλωτη στην άρνηση και στον ανορθολογισμό. Και όλα αυτά τη στιγμή που θα έπρεπε οι ίδιοι οι δημοτικοί άρχοντες να είναι πρεσβευτές της καθαρής ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης, αρνούμενοι τα ρυπογόνα και ακριβά ορυκτά καύσιμα. Εντούτοις πράττουν το ακριβώς αντίθετο.

Έτσι μετά το Δήμο Σητείας τον ίδιο δρόμο τράβηξε και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, αμφισβητώντας ευθέως ένα έργο αυτοπαραγωγής Αιολικής Ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο έργο και στους τέσσερεις νομούς της Κρήτης συνολικής ισχύος 975 MW και το οποίο έχει πάρει το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μάλιστα τα σχετικά σχέδια περιλαμβάνουν ανεξάρτητη υπόγεια διασύνδεση του, με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τις νόμιμες άδειες που έχει εκδώσει η ΡΑΕ, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου αντιδρά για την εγκατάσταση τεσσάρων Αιολικών Πάρκων τα οποία προβλέπεται να κατασκευαστούν όχι μονό εντός των ορίων του αλλά και σε γειτονικούς δήμους. 

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν τα επιχειρήματα που επικαλείται, δικαιολογούν την αντίδρασή του. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Ο κίνδυνος που επισείει για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, όπως επίμονα υπερτονίζει, είναι επιστημονικά ανύπαρκτος.  Ούτε βέβαια συνιστά πρόβλημα, η επίκληση περί κορεσμένων δικτύων. 

Η ΡΑΕ απέρριψε ως αβάσιμες τις ενστάσεις του  Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, βάζοντας τέλος στο αίτημα του για αναθεώρηση των τεσσάρων αδειών.  Με την απόφασή της αυτή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υποδεικνύει στους Δήμους την ανάγκη να απεξαρτηθούν από κοντόφθαλμες και ανορθολογικές αντιλήψεις. 

Εξ ου και το ζήτημα της απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και της αξιοποίησης των γεωφυσικών μας πλεονεκτημάτων, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλους μας και πρωτίστως για τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι οφείλουν να συνταχθούν με τις μεγάλες αλήθειες των καιρών. Με όπλα τον ήλιο και τον άνεμο, μπορούμε να κάνουμε πράξη το εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ