Αρχαιογνωσία και Λόρδοι στην ελληνική βουλή

Η αναφορά του Μητσοτάκη στο Θουκυδίδη Ο Βελόπουλος μπέρδεψε το Δημοσθένη και τον Περικλή στην Αρχαία Αθήνα και ο Κώστας Τασούλας παρενέβη να τον διορθώσει.

Αποστροφή της ομιλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη βουλή.

«Δεν έχουμε μόνο ενημέρωση. Έχουμε και αρχαιογνωσία. Έχουμε Αγάθωνα, Περικλή. «To φυλάξαι τ’ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι», ήθελα να πω ότι είναι του Δημοσθένη. Δεν είναι του Περικλή. Το είπε ο Δημοσθένης στον σπαρακτικό του λόγο, τον Ολυνθιακό, που προσπαθούσε να πείσει τους Αθηναίους να πολεμήσουν τον Φίλιππο. Αφού κάνουμε αρχαία, να τα κάνουμε σωστά. Μετά τα αρχαία στα σύγχρονα. Το λόγο έχει ο κ. Βαρουφάκης», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

Είχε προηγηθεί ο Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος χρησιμοποίησε την παραπάνω φράση αποδίδοντάς τη σε λάθος ιστορικό πρόσωπο.

Επιτάφιος

Αφορμή πάντως για την βουτιά στην …αρχαιογνωσία είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του καθώς έκλεισε την ομιλία του με Θουκυδίδη και τα λόγια του Περικλή στον Επιτάφιο.

«Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με μία αναδρομή στον Θουκυδίδη και στα λόγια του Περικλή στον Επιτάφιο. Και διαβάζω:» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Στο σύνολό της, η πόλη μας -η Αθήνα- είναι ένα σχολείο για την Ελλάδα. Και καθένας από εμάς θα μπορούσε χωρίς δυσκολία να ανταποκριθεί στις πιο διαφορετικές μορφές δράσης με την μεγαλύτερη ευστροφία και χάρη». Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά οι Έλληνες δικαιώνουμε τα λόγια του μεγάλου Αθηναίου. Κάνουμε την Πατρίδα μας σχολείο. Ένα υπόδειγμα για όλο τον κόσμο. Ανταποκρινόμαστε στις πιο απαιτητικές μορφές δράσης και μετατρέπουμε το Κράτος μας σε αληθινή Πολιτεία, με υπεύθυνους πολίτες που εργάζονται για τη συλλογική ευημερία. Αυτή είναι η πρόκληση. Αυτή είναι η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας και είμαι σίγουρος ότι δεν θα την αφήσουμε αναξιοποίητη».

Το κατηγορώ του Βαρουφάκη

Λίγη ώρα μετά την παρέμβαση-διόρθωση στον Κυριάκο Βελόπουλο από τον Κώστα Τασούλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης επικαλέστηκε τη βουλή των Λόρδων στην Αγγλία απευθύνοντας ένα δριμύ «κατηγορώ» προς την κυβέρνηση και το προεδρείο της βουλής για τη λειτουργία του κοινοβουλίου εν μέσω πανδημίας.

Η ακολουθία των ΠΝΠ συνιστά παρέκκλιση από την κανονικότητα, αν και θα ήταν δυνατό να είναι πιο αντιπροσωπευτικές οι συζητήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, όπως γίνεται στη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παρακολουθώ τη βουλή των Κοινοτήτων και όχι των Λόρδων

«Κύριε Βαρουφάκη, εγώ δεν παρακολουθώ τη Βουλή των Λόρδων γιατί μου το απαγορεύει το άρθρο 4 του Συντάγματος (σ.σ. σύμφωνα με το άρθρο 4Σ «Tίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες»). Παρακολουθώ όμως τη Βουλή των Κοινοτήτων», σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

«Έχουν 650 μέλη. Είναι παρόντες 50 στις συνεδριάσεις και 110 συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη. Δεν έχουν τους υπόλοιπους 500 με τηλεδιάσκεψη. Παρά ταύτα, επειδή και σας ακούμε και όλοι συζητάμε στη Διάσκεψη των Προέδρων, χωρίς να κάνουμε τους έξυπνους, δεν φανταζόμουν ότι θα μιλάω με τους γιατρούς, περισσότερο από ό,τι μιλώ με τους διευθυντές νομοθετικής εργασίας και κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι μια έκτακτη συνθήκη. Βάλαμε τηλεδιάσκεψη στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον -γιατί ακούστηκε ότι δεν έγινε διαβούλευση- και εξετάστηκαν επί 8 ώρες, 25 φορείς. Ο Κανονισμός προβλέπει ακρόαση μέχρι 10 φορείς αλλά ακούστηκαν 25 φορείς.

Στην Ολομέλεια θα κάνουμε τις απαραίτητες προμήθειες. Η αίθουσα της Ολομέλειας δεν ήταν προετοιμασμένη, όπως η αίθουσα της Γερουσίας, για συνέδρια. Σε λίγες ημέρες θα μπορούμε καλύτερα από το βρετανικό κοινοβούλιο, αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, να συνεδριάζουμε και να συμμετέχουν περισσότεροι από 200 βουλευτές», εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ