Εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, μετά την επιστολή Ράμμου

Με την ΠτΔ συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας - Τι λέει ο Ν. Ανδρουλάκης για την επιστολή που έλαβε - Ποιόν υπουργό και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούσε η ΕΥΠ;

Εξελίξεις στο θέμα των παρακολουθήσεων έχει πυροδοτήσει η πρωτοβουλία του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου να αποστείλει απόρρητη επιστολή στην ΠτΔ, τον πρόεδρο της βουλής, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον κ. Ράμμο, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για την προγραμματισμένη συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια της οποίας έθεσε το θέμα των παρακολουθήσεων με επίταση.

Αλέξης Τσίπρας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Φωτογραφία από Βασίλης Ρεμπάπης via eurokinissi

 

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της "Αυγής" ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται το πρωί της Τετάρτης από το βήμα της βουλής να αναφέρει τα ονόματα των οποίων η παρακολούθηση από την ΕΥΠ επιβεβαιώθηκε μετά από τους ελέγχους που διενήργησε η ΑΔΑΕ.

Υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ο Κ. Χατζηδάκης, και 5 ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Στο μεταξύ, η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή, μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στην έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Χρήστο Ράμμο, η οποία σημειωτέον προηγήθηκε της επιστολής του προέδρου της ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν προκύπτει ότι η ΕΥΠ είχε θέσει υπό παρακολούθηση κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021 τον Κωστή Χατζηδάκη που τότε ήταν υπουργός Ενέργειας, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και άλλα τέσσερα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακούστε όλα όσα είπε η Χριστίνα Κοραή στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Οικονόμου: "Περίεργη προνομιακή σχέση του προέδρου της ΑΔΑΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ"

Κι ενώ οι εξελίξεις που πυροδότησε η επιστολή Ράμμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε μια μακροσκελή ανακοίνωση ψέγει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για " περίεργη προνομιακή σχέση" με τον ΣΥΡΙΖΑ - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - και παράλληλα καλεί τον κ. Τσίπρα να "αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες". Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση Οικονόμου έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση, από τον Αύγουστο, πήρε θέση διαυγή και σταθερή στο ζήτημα των επισυνδέσεων: απέδωσε άμεσα πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης των οργάνων της Πολιτείας, της ΕΥΠ προεξαρχούσης. Παράλληλα, στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

Οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να φέρει γρήγορα στο φως την πραγματική διάσταση της υπόθεσης αυτής και ποια ρυπαρά δίκτυα διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς. Ρυπαρά δίκτυα που, προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της Πατρίδας.

Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα.

Μια Δημοκρατία είναι ισχυρή όταν όλοι σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος δικαίου και κανείς δεν ίσταται υπεράνω των νόμων, ούτε δικαιούται να τους ερμηνεύει κατά το δοκούν.  

Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐσταται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις.

Παραθέτουμε μια ενδεικτική σειρά γεγονότων.

•    Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ  διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία.

•    Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε  αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ.

•    Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής να προβεί σε αναδίπλωση.

•    Κατά  παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του Επικεφαλής της.

•    Μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει  κοινωνό;

•    Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου «ακτιβισμού», επελέγη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μεταβάλλει την ερμηνεία που η ίδια η ΑΔΑΕ απέδιδε στο νόμο, ο οποίος ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, και αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων. Παρότι η ερμηνεία, την οποία ο ίδιος ο κ. Ράμμος έδινε, αφορούσε την ενημέρωση της Βουλής μόνο για στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά, προβαίνει σε εντελώς αντίθετη ερμηνεία, προσωποποιώντας την πληροφόρηση. Προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Αυτά τα αποκαλυπτικά μέχρι σήμερα. Και ερχόμαστε στα σημερινά.

Χθες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει τη σημερινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ω του θαύματος, σήμερα το πρωί ανακοινώνεται, γύρω στις 10.00, συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμμο. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας κρατά ένα φάκελο. Το περιεχόμενο του φακέλου ανακοινώνεται, ταχύτατα και κατά σύμπτωση μάλλον, εκεί που δημοσιεύονται και οι πληροφορίες των ρυπαρών δικτύων. Στο τέλος, αρκετά αργότερα, λαμβάνει μια επιστολή από τον κ. Ράμμο και ο Πρωθυπουργός.

Συμπερασματικά, τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει.

Σήμερα όμως εξέλιπε κάθε αμφιβολία.
Αυτά για τον κ. Ράμμο, με γεγονότα και χρονική αλληλουχία. Ο κ. Τσίπρας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός, οφείλει να αναλογιστεί τις πολιτειακές του ευθύνες. Τέλος, βαρύτερο ατόπημα του κ. Τσίπρα θα είναι, αξιοποιώντας τα παρανόμως εξαχθέντα στοιχεία που του ενεχείρισε ο κ. Ράμμος, να εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η Κυβέρνηση, με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας μιλήσει καθαρά από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση των επισυνδέσεων, εγγυάται τόσο την αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας όσο και την πολιτική ομαλότητα».

Η ανακοίνωση Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής που έλαβε από τον Χρήστο Ράμμο σχετικά με την έκθεση της ΑΔΑΕ για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει:

"Πριν πέντε μήνες ξεκίνησα έναν δύσκολο αγώνα, που είχα αποφασίσει ότι, παρά τις κραυγές και τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, θα ήταν απολύτως θεσμικός.

Προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου.

Πριν από λίγο, έγινα αποδέκτης επιστολής από τον Επικεφαλής της Α.Δ.Α.Ε., κ. Χρήστο Ράμμο, με την οποία με ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής, μιας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι οι ίδιοι βουλευτές, που ενώ με προέτρεπαν επί μήνες σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης "στο αφτί", σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια.

Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών.

Όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Όσα με αγώνες κατέκτησε ο ελληνικός λαός, δεν θα γίνουν βορά στην εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της Α.Δ.Α.Ε."

Κουτσούμπας: "Τα στοιχεία Ράμμου είναι πολύ σοβαρά"

Σε γραπτή του δήλωση ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισημαίνει για το περιεχόμενο της επιστολής Ράμμου:

"Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.
Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους.
Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί, είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ.
Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”.

 

Διαβάστε επίσης:

Ράμμος: Στον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς κομμάτων, στοιχεία για τις υποκλοπές

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ