Πέρα από τον τρόμο και την "παγωμάρα" που η πανδημία προκάλεσε στην ανθρωπότητα, στάθηκε η αφορμή πολλοί πλέον να στρέφονται και να ασπάζονται την πράσινη ανάπτυξη. Τη δύσκολη αυτή περίοδο συνεχώς κερδίζει έδαφος.
Μάλιστα, οι Πράσινοι προσελκύουν το ενδιαφέρον της ευρύτερης κοινής γνώμης. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας αναδείχθηκαν μεγάλοι νικητές. Κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας αρκετούς δήμους, αλλά και σε συμμαχία με άλλες δυνάμεις διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο, όπως συνέβη στο δήμο του Παρισιού.
Η Ελλάδα, μετά τις επιδόσεις της στην υγειονομική κρίση, φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στην ομάδα των χωρών που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία.
Εξ ου και για πρώτη φορά καλείται να συμμετάσχει στο ετήσιο Διεθνές Φόρουμ Αντλησιοταμίευσης. Πρόκειται για μια διεπιστημονική ενεργειακή πρωτοβουλία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αποσκοπεί στην προώθηση των ΑΠΕ, συνδυάζοντας τα υδροηλεκτρικά έργα με την αποθήκευση ενέργειας.
Στο Διεθνές Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, συμμετέχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι πράσινες επενδύσεις για έργα αντλησιοταμίευσης.
Το σημαντικότερο είναι πως στις αποσκευές του Έλληνα υφυπουργού βρίσκονται ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου και η Αμφιλοχία, συνολικού χρηματοδοτικού ύψους 1 δις ευρώ.
Να που ο κορωνοϊός ενεργοποιεί κυβερνήσεις, επιστημονική κοινότητα και επιχειρηματικό κόσμο. Για να μπούμε επιτέλους στην τροχιά της πράσινης ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας και τα οξυμένα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής.