Και πάλι σενάρια για πρόωρες κάλπες

Με την προϋπόθεση να έχει βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Σενάρια για πρόωρες κάλπες αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο του 2021 επανέρχονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του eidiseis.gr.

Οι προτάσεις που κατατίθενται στο πρωθυπουργικό γραφείο για πρόωρες πολιτικές εξελίξεις, με την προϋπόθεση να έχει βρεθεί έως τότε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, έχουν ως βασικό επιχείρημα το «κάψιμο» της απλής αναλογικής με δεύτερη κάλπη, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Οι εισηγητές της πρότασης εκτιμούν ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με την ανάπτυξη να είναι πολύ ισχνή την επόμενη χρονιά και, συνεπώς, τα προβλήματα να εντείνονται. Πολύ περισσότερο που από τη νέα χρονιά θα κοπούν τα οριζόντια μέτρα για την ενίσχυση επιχειρήσεων και προσώπων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ από το 2022 θεωρείται βέβαιον ότι θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί και άλλοι κανόνες στην ΕΕ, περιορίζοντας τις δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής και αυξάνοντας τις πιθανότητες για νέα μέτρα. Οι δε δημοσκοπήσεις που διεξάγονται, ακόμα και αυτές που δημοσιεύονται, αρχίζουν να αποτυπώνουν τις απώλειες που εμφανίζονται. «Την απλή αναλογική μπορεί να την κάψει τώρα, ίσως να μην μπορεί στο τέλος της τετραετίας», σημειώνουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι υποστηρικτές της πρότασης.

Αντιθέτως, η πλειοψηφία των συνεργατών του πρωθυπουργού επιμένει πως στο τέλος της τετραετίας θα έχει επέλθει σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν μια νέα «γεμάτη» τετραετία. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι παρά την υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται δημοσίως και με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να είναι ακόμα απρόβλεπτες και σε κάθε περίπτωση με ενδεχόμενο μεγάλο πολιτικό κόστος, όλες οι εξελίξεις να είναι ανοιχτές και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ