Το κινέζικο...λάδι, οι αναλύσεις και η μούχλα

Τελικά, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός ! Έτσι και με το κινέζικο λάδι.

Κάποτε έγραφα ότι οι Κινέζοι πολύ σύντομα θα κάνουν δικό τους λάδι και θα μας το πουλάνε!Και τελικά ήρθε ο καιρός -πιο γρήγορα από ότι νομίζαμε- που αυτό συμβαίνει!

Μόλις πριν από λίγες ημέρες αναφέρθηκα τι συνέβη σε επίσκεψη της Κρητικής Αντιπροσωπείας στην Κίνα.Εκεί οι εκπρόσωποι της επαρχίας … δώρισαν στον Γιώργο Αλεξάκη Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θέματών, μια καλαίσθητη κούτα με 3 μπουκάλια «κινέζικο λάδι».

Όλα έμοιαζαν τέλεια! Η εξωτερική εμφάνιση άψογη, τα μπουκάλια των 250 ml και 500 ml ίδια με τα συνήθη ελληνικά και η επιγραφή να λέει στα αγγλικά και στα κινέζικα : extra virgin olive oil (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο).

Ε, όλοι φοβήθηκαν και με το δίκιο τους. Έρχονται οι Κινέζοι, πάει το λάδι μας! Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης αποφάσισε να το πάει ακόμη παραπέρα, να το ψάξει παραπάνω! Και πήγε το λάδι στο Πιστοποιημένο Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιόλαδου της Ένωσης Ηρακλείου, προκειμένου να γίνει μια έγκυρη επιστημονική ανάλυση της χημείας και των ιδιοτήτων του κινέζικου λαδιού. 

Μετά από λίγες ημέρες, ήρθαν τα αποτελέσματα. Τα οποία είναι εξόχως αποκαλυπτικά !

«Το ελληνικό και ειδικά το κρητικό λάδι δεν αντιγράφεται. Η υψηλή ποιότητα του λαδιού μας είναι μοναδικός συνδυασμός κλίματος, εδαφών, ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, υγρασίας (συνολικά έχουν καταγραφεί 18 συνδυασμένοι παράγοντες). Τι να πρωτο-αντιγράψεις ; αν μπορείς να αντιγράψεις την Κρήτη τότε μπορείς να αντιγράψεις και το λάδι της.»μου έλεγε ο Γ.Αλεξάκης.

Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ανάλυσης του Κινέζικου λαδιού πρόκειται για ένα λάδι, που προέρχεται από ελιές, χωρίς προσμίξεις, αλλά έχει άλλη γεύση – διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε εμείς. Είναι λίγο γλυκό (θυμίζει μαύρη σοκολάτα), ούτε πικρό, ούτε πικάντικο, ούτε φρουτώδες – flat – αλλά μυρίζει και μούχλα.

Πιο συγκεκριμένα : 

  1. Από τις αναλύσεις προκύπτει ότι είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,67% που όμως οργανοληπτικά δεν μπορείς να το κατατάξεις σ’ αυτήν  τη κατηγορία διότι έχει οσμή και γεύση μούχλας. Η μούχλα ίσως να προέρχεται από μούχλιασμα των ελιών πριν την άλεση.
  2. Οι ολικές πολυφαινόλες είναι χαμηλές 161 mg/kg (σε σχέση με τα δικά μας που έχουν > 300 mg/kg) γι’ αυτό και δεν έχει στη γεύση ούτε πικρό ούτε πικάντικο. Αυτό το μειονέκτημα δεν ξεπερνιέται – αποτελεί ουσιώδες ιδιότητα κάθε λαδιού
  3. Ανιχνεύτηκε από τους φθαλικούς εστέρες (πλαστικοποιητές) ο Bis-2-ethylhexyl-phthalate (DEHP) σε ποσοστό   9,32 mg/kg όταν οι ίδιοι οι Κινέζοι για τις εισαγωγές τους έχουν όριο το 1,5 mg/kg. Αυτό σημαίνει ότι το λάδι πέρασε από πλαστικούς σωλήνες (και όχι από ανοξείδωτους σωλήνες) και ίσως αποθηκεύτηκε και σε πλαστικά δοχεία.


  Δείτε όλη την ανάλυση

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ