"Οριακά θετικό" τεστ όπως ... "ολίγον έγκυος";

Με αφορμή τα τεστ των 12 μελών του πληρώματος στο κρουαζιερόπλοιο που "βγήκαν" "οριακά θετικά", σημαίνοντας συναγερμό (Δείτε ΕΔΩ), έδωσε διευκρινίσεις ο καθηγητής Γενετικής Μ.Δερμιτζάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ενώ στη σκέψη πολλών το "οριακά θετικό" προσομοιάζει στο "ολίγον έγκυος", ο καθηγητής, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει γιατί το αποτέλεσμα ενός τεστ μπορεί να "βγει" ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό, περιέγραψε τη διαδικασία.

Όπως είπε το τεστ PCR εξετάζει το "πόσους κύκλους πολλαπλασιασμού χρειαζόμαστε μέχρι να ανιχνεύσουμε τον ιό. Όσο πιο λίγοι οι κύκλοι, τόσο πιο "πολύς" είναι ο ιός μέσα στο δείγμα".

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχει ένα όριο για να θεωρήσουμε ότι το δείγμα είναι θετικό ή αρνητικό. "Όταν το δείγμα είναι μεν μέσα στο όριο, σχεδόν, δε, έξω από το όριο, είναι οριακά θετικό. Σχετίζεται με αυτό που λέμε "ιικό φορτίο". Όσο μεγαλύτερο ιικό φορτίο έχει κάποιος, τόσο πιο λίγους κύκλους χρειάζεται η ανίχνευση. Σε αυτή την περίπτωση, είμαστε σε ένα πλαίσιο που το λάθος είναι μεγάλο. Μπορεί να κάνουμε λάθος αν τον ορίσουμε ως θετικό" - ανέφερε ο καθηγητής, ξεκαθαρίζοντας τί σημαίνει "οριακά θετικό".

"Κανένα τεστ δεν είναι τέλειο. Η ελαφρά ανίχνευση μπορεί να είναι λάθος" - πρόσθεσε ο ίδιος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ