Πώς οι Γερμανοί άρπαξαν τα κρητικά αρχαία !

Τι συνέβη στα χρόνια της κατοχής

Η ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους» που γίνεται την Πέμπτη το απόγευμα στην Παλαιά Βουλή είναι από τις πιο σημαντικές που έχω δει να προγραμματίζονται τελευταία. Και οι εισηγητές έχουν να πουν πολλά για τα όσα έγιναν σε βάρος της χώρας εκείνη την εποχή. Ειδικά ο "δικός μας" αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης, γνώστης, όσο λίγοι του θέματος, θα πει πολλά για την τύχη των κρητικών αρχαιοτήτων τα χρόνια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής (1941-1945), «Εν μέσω της μαινομένης καταιγίδος…»!


Εισηγήσεις  θα κάνουν ακόμη:

Μανώλης Γλέζος Η έννοια της λεηλασίας από το Γ΄ Ράιχ

Βασίλης Κοσμόπουλος, σκηνοθέτης, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Η λεηλασία πολιτιστικών αγαθών από το Γ´ Ράιχ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: η περίπτωση της κατεχόμενης Ελλάδας.

Ελένη Πιπέλια, αρχαιολόγος, Διεύθυνση Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ΥΠΠΟΑ Λάφυρα πολέμου από την Κατοχή: ένα κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό.

Ελευθερία Ακριβοπούλου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Αρχαία εν κινδύνω στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής.

Συντονισμός: Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, συγγραμματέας Σ.Ε. Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ