Στο προσκήνιο η Πράσινη Κρήτη

Ευρωπαϊκή βράβευση του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου

 

Παραφράζοντας τον γνωστό στίχο του συντοπίτη μας Μανώλη Ρασούλη θα λέγαμε «οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η Κρήτη μένει πράσινη!». Και, βέβαια, δεν υπονοούμε ότι εξακολουθεί να στηρίζει ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξάλλου δεν υφίσταται. Αυτό έχει απαντηθεί στις κάλπες με τις πολλές αναμετρήσεις. 

Απλώς τον θυμηθήκαμε με αφορμή τη φαντασία κάποιων να κολλήσουν κάτω από τον χρωματισμένο με κόκκινα και μπλε εκλογικό χάρτη των ΗΠΑ, την Κρήτη πρασινίζοντάς τη! Προφανώς δεν πρόκειται για προσάρτηση. Η ευρηματική αυτή διαδικτυακή ανάρτηση παραπέμπει στον άλλοτε καταλυτικό ρόλο του νησιού μας στην τελική διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη χώρα μας. Κάπως έτσι συνέβη και στην Αμερική, όπου κρίσιμες Πολιτείες έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Μπάιντεν.

Πάντως, η πράσινη Κρήτη είναι περισσότερο από επίκαιρη σήμερα. Δεν σχετίζεται  με κομματικές αναμετρήσεις. Αλλά με το ότι διεκδικεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης. Τα έργα των Ανανεώσιμων Πηγών και της αποθήκευσης ενέργειας την καθιστούν πρωταγωνίστρια. 

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι πλειάδα ευρωπαϊκών φορέων εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο νησί μας. Και τούτο διότι εκτιμούν πως προσφέρει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπει δυναμικά και ουσιαστικά στην εποχή της απανθρακοποίησης και της απεξάρτησής της από τα ρυπογόνα καύσιμα.

Τώρα που η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί καίρια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΑΠΕ θεωρούνται βασική συνιστώσα για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Περιοχές που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για καθαρή ενέργεια, όπως η Κρήτη, αναμφίβολα, θα έχουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η επένδυση σ’ αυτά, είναι ζωτικής σημασίας. 

Ο συνδυασμός αιολικής και ηλιακής ενέργειας μαζί με την αποθήκευσή τους, καθίσταται η μεγάλη ευκαιρία, η μεγάλη πρόκληση. Γιατί, μεταξύ άλλων, προστατεύουμε το περιβάλλον, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας, στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους καταναλωτές. Και βεβαίως κάνουμε πράξη την απεξάρτησή μας από εισαγόμενα καύσιμα. 

Ο  Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου, που μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του, σύμφωνα με όλες τις γνωματεύσεις ειδικών και μη, είναι ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. 

Εξ ου και το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που πιστεύουν πως μπορεί να  αποτελέσει πρότυπο εγχείρημα, καθώς συνδυάζει την ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών Ρεθύμνου με την αιολική ενέργεια στη Σητεία. 

Μάλιστα, στο αρμόδιο τμήμα της Κομισιόν κατατέθηκε πρόταση βράβευσης του συγκεκριμένου έργου, υποστηρίζοντας ότι συνιστά πανευρωπαϊκό υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Άλλωστε, έτσι εξηγείται και η δεδηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαρκώς κάνει λόγο για «Πράσινη Κρήτη».

Φαίνεται πλέον πως η  Ελλάδα, εναρμονίζεται με τις προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Εγκαταλείποντας τις αμφισημίες και τις παλινωδίες, προτάσσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Το σημαντικό είναι πως η στροφή στις ΑΠΕ κερδίζει έδαφος. Οι ενστάσεις κάποιων δεν βρίσκουν ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες. Η ενεργειακή υστέρηση της χώρας ενεργοποιεί  προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης Πολιτεία, ευρωπαϊκούς θεσμούς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Στη δημόσια ατζέντα τα ζητήματα της καθαρής ενέργειας αναδεικνύονται σε ζωτική προτεραιότητα. Με την υλοποίηση των πράσινων επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, η Κρήτη ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Η αγροτική της παραγωγή, το τουριστικό της προϊόν, οι επιστημονικές και ερευνητικές της υποδομές θα κερδίσουν πολλά από την πράσινη ανάπτυξη.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ