Τέλος εποχής για την εταιρεία που ξεκίνησε από την Κρήτη και το ΙΤΕ...

Τέλος εποχής για την εταιρεία που ξεκίνησε από την Κρήτη και το ΙΤΕ...

Η United Group (ελέγχεται από την βρετανική BC Partners) αποκτά το "πακέτο" της Forthnet

Αρχικά ήταν να...πάει για φούντο. Μετά έλεγαν ότι θα την χάριζαν στον Μαρινάκη. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε και η United Group (ελέγχεται από την βρετανική BC Partners) αποκτά το "πακέτο" της Forthnet και φυσικά τα υπέρογκα δάνειά της. Ίσως γι αυτό βγήκε στο Twitter και πανηγύριζε ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Γεωργιάδης. Σε κάθε περίπτωση σημαίνει μια μεγάλη ανατροπή στην αγορά και το τέλος εποχής για μια εταιρεία που ξεκίνησε από την Κρήτη και το ΙΤΕ, την πρώτη εταιρεία που έφερε το Ιντερνετ στην Ελλάδα- ενα δημιούργημα που οραματίστηκαν κάποιοι ρομαντικοί πληροφορικάριοι...Η εταιρεία μεγάλωσε, αργότερα μπήκε στο Χρηματιστήμιο- και πολλοί θησαύρισαν και στην Κρήτη...- αλλά στο τέλος για διάφορους λόγους οδηγήθηκε στα βράχια...

Τώρα με την κλιμακωτή συμφωνία που υπέγραψαν οι πιστώτριες τράπεζες με την United Group  προβλέπεται πως ο αγοραστής θα αποκτήσει το σύνολο του δανεισμού, αλλά και το ποσοστό των τραπεζών (περί το 36%) σε δεύτερο χρόνο, ενώ θα ενισχύσει κεφαλαιακά την εισηγμένη ώστε να περιοριστεί ο δανεισμός και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Forthnet, η συμφωνία προβλέπει πως η United Group   θα αποκτήσει τόσο το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ύψους 281 εκατ. ευρώ, όσο και το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με υπόλοιπο περί τα 52 εκατ. ευρώ καθώς και τις κοινές μετοχές που κατέχουν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (γύρω στο 36%).

Μετά την ικανοποίηση συγκεκριμένων όρων, όπως η έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές, ο επενδυτής υποχρεούται αρχικά να αποκτήσει το 50% του μετατρέψιμου ομολογιακού, καθώς και του συνόλου του υπόλοιπου δανεισμού.

Σε δεύτερο χρόνο, η United Group θα μπορεί να προχωρήσει στην μετατροπή του υπόλοιπου ομολογιακού δανείου σε μετοχές καθώς και στην απόκτηση του ποσοστού της Forthnet που ελέγχουν σήμερα οι πιστώτριες τράπεζες. Συνεπώς σε αυτό το στάδιο φαίνεται πως δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή δημόσιας πρότασης από την United Group για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet.

Προβλέπεται, επίσης, πως η United Group θα εξετάσει αναλυτικά όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση της Forthnet καθώς και της μείωσης του δανεισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μετατροπή μέρους του δανεισμού σε κεφάλαιο καθώς και την «αιμοδοσία» με νέα κεφάλαια. Υπό την προϋπόθεση πως θα ικανοποιηθούν συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας, θα εξεταστεί ακόμα και ο σημαντικός περιορισμός του σημερινού χρέους της εταιρείας.

Η United Group προτίθεται, επίσης, να συνεισφέρει επιπρόσθετα κεφάλαια μέσω των οποίων θα διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική επάρκεια της Forthnet ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει το στρατηγικό πλάνο του νέου επενδυτή.

H BC Partners, που μέσω της United Group, μπαίνει στην ελληνική αγορά έχει στόχο να αξιοποιήσει τις συνέργειες με τις άλλες εταιρείες του ομίλου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός ισχυρού «παίκτη» στις τηλεπικοινωνίες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πρώτη κίνηση του βρετανικού ομίλου είχε γίνει στα τέλη του περασμένου χρόνου όταν επιχείρησε να εξαγοράσει την Wind Hellas που προσπάθησαν να πωλήσουν οι δύο βασικοί της μέτοχοι. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, αλλά η BC Partners αξιοποίησε το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών και του ομίλου Βαγγ. Μαρινάκη προκειμένου να μπει στο παιχνίδι για την Forthnet το οποίο και κέρδισε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ