Θα μας τρελάνει η...Moody’s;

Θα μας τρελάνει η...Moody’s;

Αναβάθμισε ξαφνικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Είναι μια μικρή έκπληξη η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της χώρας μας, ειδικά τώρα που υποφέρει από ύφεση τουλάχιστον -9% και Δημόσιο Χρέος άνω του 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ !

Η Moody’s το έπραξε όμως και φαίνεται να έστειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής ένα σαφές μήνυμα στις αγορές χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα.

Στην επόμενη περίοδο, παγκοσμίως, ο ρόλος του Κράτους στην Οικονομία θα είναι σημαντικός επομένως η ποιότητα διακυβέρνησης κάθε χώρας, η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις θα είναι καθοριστικός παράγοντας.

Ο αμερικανικός Οίκος Αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδα σε Ba3, με σταθερές προοπτικές, από B1 με σταθερές προοπτικές. Η Moody’s παραδέχεται φυσικά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020 κατά -9%, αλλά ταυτόχρονα προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη το 2021 εξαιτία της μεταρρυθμιστικής δυναμικής που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Η Moody’s προβλέπει ότι η χώρα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο περίπου +3,5% μεσοπρόθεσμα.

Η επιχειρηματολογία της Moody’s είναι η εξής:

Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις υποστηρίζουν τη βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη επιφέρει απτή πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, η συμμόρφωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Κατά την άποψη της Moody’s, ο κίνδυνος αναστροφής αυτών των σημαντικών αλλαγών είναι χαμηλός.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με τον οίκο, η οικονομία της Ελλάδας θα ωφεληθεί από τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων που έχουν στόχο την ανάκαμψη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ