10 tips για πιο ασφαλείς ηλεκτρικές συσκευές

Newsroom
Newsroom

Τα ελαττωματικά προϊόντα, οι φθαρμένες καλωδιώσεις, η λανθασμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και χαλασμένες λάμπες μπορούν να γίνουν αιτία για βλάβες (μικρές ή μεγάλες) και φωτιά, αλλά και για την ίδια τη ζωή μας, λόγω του κινδύνου της ηλεκτροπληξίας.

Οι αστοχίες ή οι βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για την πρόκληση πυρκαγιάς. Τα ελαττωματικά προϊόντα, οι φθαρμένες καλωδιώσεις, η λανθασμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και χαλασμένες λάμπες μπορούν να γίνουν αιτία για βλάβες (μικρές ή μεγάλες) και φωτιά, αλλά και για την ίδια τη ζωή μας, λόγω του κινδύνου της ηλεκτροπληξίας.

Για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται ο τακτικός και προσεκτικός έλεγχος του ηλεκτρικού μας εξοπλισμού σε κάποια βασικά σημεία, ενώ καλούμε ή συμβουλευόμαστε ειδικό για θέματα στα οποία έχουμε αμφιβολίες. Ακολουθούν 10 απλές συμβουλές για το θέμα, οι οποίες μπορούν να κάνουν το σπίτι μας ακόμα πιο ασφαλές μέρος.

  1. Διαβάζουμε το manual
    Κάθε ηλεκτρική συσκευή έχει τις δικές της οδηγίες χρήσης. Η συνήθης πρακτική είναι πρώτα να συνδέουμε και, αν δεν δουλεύει, μετά να… διαβάζουμε -σαφές λάθος. Όσο βαρετό κι αν φαίνεται, είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς πραγματικά λειτουργεί μια συσκευή, ποια είναι τα «πρέπει» και ποια τα «μην» -και όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και λόγους οικονομίας και καλύτερης απόδοσης.
  2. Μη «φορτώνετε» τις πρίζες
    Η υπερφόρτωση μιας ηλεκτρικής πρίζας είναι κοινή αιτία ηλεκτρικών προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό:
    Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε καλώδια επέκτασης ή μετατροπείς πολλαπλών εξόδων για συσκευές.
    Συνδέετε μόνο μία συσκευή που παράγει θερμότητα σε μια πρίζα κάθε φορά.
    Οι πρίζες που ζεσταίνονται ή αφήνουν μια μυρωδιά καμένου, πρέπει να ελέγχονται από ηλεκτρολόγο.
    Να θυμάστε ότι τα πολύπριζα προσθέτουν υποδοχές -δεν αλλάζουν την «ποσότητα» ρεύματος που διοχετεύει μια πρίζα.
  3. Αλλάξτε καλώδια
    Τα κατεστραμμένα καλώδια είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια του σπιτιού μας από τον ηλεκτρισμό, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές και ηλεκτροπληξία. Όλα τα καλώδια τροφοδοσίας και οι επεκτάσεις θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για ξεφτίσματα και σπασίματα. Τα καλώδια επίσης δεν πρέπει να περνούν κάτω από χαλιά και έπιπλα. Αν δείτε ότι χρειάζεστε πολλά καλώδια επέκτασης, αποφασίστε να βάλετε στο σπίτι σας περισσότερες πρίζες.
  4. Αποθηκεύστε σωστά εφεδρικά καλώδια
    Πρέπει να προσέχουμε τα καλώδια τροφοδοσίας ή τις επεκτάσεις ακόμα κι όταν δεν χρησιμοποιούνται. Δεν αρκεί να πετάξουμε λ.χ. μια μπαλαντέζα σε ένα ντουλάπι, πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι είναι σε μέρος χωρίς υγρασία ή θερμότητα, μακριά από παιδιά και κατοικίδια (που μπορεί να τα μασήσουν ή να παίξουν με αυτά), χαλαρά διπλωμένα (αν είναι πολύ σφιχτά, μπορεί να σπάσει η εξωτερική τους κάλυψη). Έτσι διασφαλίζουμε πως, αν τα χρειαστούμε, θα είναι σε καλή κατάσταση και δεν θα κρύβουν κινδύνους.
  5. Αποσυνδέστε συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε
    Μια από τις απλούστερες συμβουλές ασφαλείας για τις ηλεκτρικές συσκευές είναι μία που συνήθως ξεχνάμε: όταν μια συσκευή δεν χρησιμοποιείται, την αποσυνδέουμε από την πρίζα. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί ρεύμα (μια συσκευή καταναλώνει ενέργεια ακόμα κι όταν δεν χρησιμοποιείται), αλλά παρέχει προστασία από τυχόν αλλαγές στην τάση του ρεύματος.
  6. Μακριά από νερό
    Το νερό και ο ηλεκτρισμός είναι από τους χειρότερους δυνατούς συνδυασμούς. Γι’ αυτό διατηρείτε τον ηλεκτρικό εξοπλισμό σας… στεγνό και μακριά από νερό (ή πηγές νερού) όπως γλάστρες, ενυδρεία, νεροχύτες, ντους και μπανιέρες. Όταν χειρίζεστε κάποια ηλεκτρική συσκευή, είναι σημαντικό να έχετε στεγνά χέρια. Επίσης, όταν καθαρίζετε μια συσκευή (αν δεν μιλάμε για απλό ξεσκόνισμα), να την αποσυνδέετε από την πρίζα, ενώ αν πρέπει να καθαρίσετε μια πρίζα, κάντε το πολύ προσεκτικά και με στεγνό πανί.
  7. Δώστε… αέρα στις συσκευές σας
    Χωρίς σωστή κυκλοφορία του αέρα, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός μπορεί να υπερθερμανθεί και να έχουμε βραχυκύκλωμα. Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές σας έχουν αρκετό χώρο γύρω τους για να κυκλοφορεί ο αέρας και αποφύγετε να τοποθετείτε συσκευές σε κλειστά ντουλάπια. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μην αφήνετε κοντά σε μια συσκευή εύφλεκτα αντικείμενα ή υλικά.
  8. Καθαρίζουμε τα ανεμιστηράκια
    Ορισμένες συσκευές, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαθέτουν ανεμιστήρες, οι οποίοι μπορεί να φράξουν από σκόνη και σκουπιδάκια και να κάνουν τη συσκευή να λειτουργεί πιο έντονα λόγω υπερθέρμανσης. Αυτό αφενός μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής, αφετέρου μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για βραχυκύκλωμα. Ελέγχουμε τακτικά, λοιπόν, αυτές τις συσκευές και φροντίζουμε να είναι καθαρές.
  9. Προσοχή στις λάμπες
    Η χρήση των σωστών λαμπτήρων μπορεί να αποτρέψει ηλεκτρικά προβλήματα, επομένως ελέγξτε όλες τις λάμπες, τα φωτιστικά και τις συσκευές για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λάμπες με τη σωστή ισχύ. Εάν σε ένα φωτιστικό δεν αναφέρεται ενδεικνυόμενη ισχύς, χρησιμοποιήστε λαμπτήρες 60 Watt ή λιγότερο. Για φωτιστικά οροφής χωρίς σήμανση, επιλέξτε λαμπτήρες των 25 Watt. Στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε ότι οι λάμπες LED καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και μειώνουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης των φωτιστικών.
  10. Προσοχή στη θερμότητα
    Τυχόν εύφλεκτα αντικείμενα πρέπει να μένουν μακριά από φορητές ηλεκτρικές σόμπες και φούρνους. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι φορητές ηλεκτρικές σόμπες, οι οποίες δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε κουρτίνες ή έπιπλα και να είναι στέρεα τοποθετημένες στο πάτωμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και οι θερμοσίφωνες όταν είναι τοποθετημένοι εξωτερικά, για τον επιπλέον λόγο ότι μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

 

 

 

 

Φωτογραφία από Bruno από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ