Γιατί το κοτόπουλο δεν χρειάζεται πλύσιμο πριν το μαγείρεμα

Newsroom
Newsroom

Το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν είναι απλώς περιττό, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πάντα το πιο φιλόξενο μέρος για να έχετε μια παραγωγική συζήτηση ή να μοιραστείτε τις απόψεις σας. Ακόμα περισσότερο για να πάρετε ασφαλείς πληροφορίες!

Ακόμη και οι πιο απλές αναρτήσεις μπορούν να δημιουργήσουν χάος στα σχόλια. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η ανάρτηση-βίντεο στο TikTok από μία σεφ η οποία παρουσίασε μια συνταγή για κοτόπουλο.

Προς έκπληξη πολλών, τα περισσότερα σχόλια δεν αφορούσαν την συνταγή αλλά το γεγονός ότι η σεφ δεν έπλυνε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει. Εντούτοις αυτό που έκανε ήταν απολύτως σωστό: Το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν είναι απλώς περιττό, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας.
 

Γιατί πρέπει να μην πλένετε το κοτόπουλο

Ίχνη φτερών, λάσπης ή βρωμιάς μπορεί να απαιτούσαν το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από μισό αιώνα. Αλλά στις μέρες μας, τα πουλερικά είναι προπλυμένα και έτοιμα για μαγείρεμα όταν τα αγοράζετε.

Ωστόσο, μερικοί φαίνεται να πιστεύουν ότι πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο “για να αφαιρέσετε τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς” που περιέχει το ωμό κρέας. Αν και είναι αλήθεια ότι το κοτόπουλο περιέχει επιβλαβείς μικροοργανισμούς, το πλύσιμο πριν το μαγείρεμα δεν τους αφαιρεί.

Ιδιαίτερα το κοτόπουλο φέρει φυσικά σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ασθένεια, με λοιμώξεις που προκαλούν συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, έμετο, διάρροια και πιθανώς ακόμη και σηψαιμία (λοίμωξη αίματος).

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν άλλες παθήσεις υγείας ή ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από αυτά τα βακτήρια. Αλλά ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους, οι λοιμώξεις από Salmonella και Campylobacter μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία και θάνατο.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα δεν εξαλείφει όλα τα μικρόβια μέσα σε ένα κοτόπουλο. Το πολύ-πολύ να αφαιρέσει μόνο τα βακτήρια στην επιφάνεια. Αλλά αυτή η πρακτική εκτοξεύει τον συνολικό κίνδυνο μόλυνσης από το ωμό κοτόπουλο, καθώς μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση των παθογόνων που ξεπλένονται από το δέρμα του κοτόπουλου σε όλη την κουζίνα σας.

Όταν βάζετε ωμό κοτόπουλο κάτω από τη βρύση, τα βακτήρια στο δέρμα μετακινούνται μαζί με τη ροή του νερού. Οι αναπόφευκτες πιτσιλιές πηγαίνουν παντού στον νεροχύτη και ενδεχομένως στους γύρω πάγκους, τα ντουλάπια και τη σχάρα για το στέγνωμα των πιάτων. Αυτές οι πιτσιλιές και τα σταγονίδια νερού μπορούν να φτάσουν σε απόσταση έως και 80 εκατοστών. Αυτό καθιστά τη διασταυρούμενη μόλυνση αρκετά πιθανή, ειδικά εάν αυτές οι σταγόνες νερού έχουν προσγειωθεί αλλού στην κουζίνα σας. Μπορεί ακόμη και να μολύνουν άλλα άψητα τρόφιμα που θα τοποθετήσετε αργότερα στον ίδιο νεροχύτη.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

Φωτογραφία από Siwon Lee από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ