Γιορτινό τραπέζι: 7 κλασικά λάθη που όλοι κάνουμε

Newsroom
Newsroom

Είστε καλεσμένοι σε τραπέζι και θέλετε να απολαύσετε μεν το φαγητό αλλά να μην το μετανιώσετε κατόπιν εορτής; Να τι δεν πρέπει να κάνετε.

Αυτές τις μέρες, μπορούμε να ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας και να ενδώσουμε σε γαστρονομικούς πειρασμούς. Αλλά και αυτό έχει τον τρόπο και τους κανόνες του – για να μην το μετανιώσουμε… κατόπιν εορτής.

Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι κατά την εορταστική περίοδο, που χαρακτηρίζεται από ξενοιασιά και χαλάρωση, πρέπει να αντισταθούμε στους διατροφικούς πειρασμούς των ημερών. Οι γιορτές, εξηγεί ο δρ Γιώργος Πανοτόπουλος, παθολόγος – διατροφολόγος, δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να μας κυριεύσει η υγιεινο-διαιτητική πρόληψη. Γιατί αυτές είναι κατεξοχήν οι μέρες που ξανασυναντιόμαστε με τους φίλους και την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, τρώμε πιο ήρεμα και το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο του γλεντιού, της χαράς, της επικοινωνίας. Επιπλέον, το αντίδοτο στην υπερβολή -και όχι μόνο των εορταστικών ημερών-, δεν είναι η στέρηση, αλλά η απόλαυση, φυσικά στο πλαίσιο του φυσιολογικού και όχι της υπερφαγίας.

Εορταστικές «οδηγίες»

Όχι στη στέρηση

Ας αφεθούμε να δοκιμάσουμε τις ξεχωριστές γεύσεις των εορτών και να απολαύσουμε αυτή την ευχάριστη περίοδο, χωρίς, όμως, να τη χρησιμοποιήσουμε ως άλλοθι για να υποκύψουμε στην υπερφαγική μας μανία.

Με τα παιδιά «χαλαρά»

Δεν χρειάζεται να τα καταπιέζουμε στο γιορτινό τραπέζι. Σίγουρα είναι προτιμότερο να καταναλώσουν περισσότερο λευκό από κόκκινο κρέας, αλλά αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι να μην παραλείψουμε να τους σερβίρουμε σαλάτα εποχής με το γεύμα τους και να τα αποτρέψουμε από την υπερκατανάλωση γλυκών με πολλά λιπαρά, όπως οι τούρτες.

Κέφι και κίνηση

Ας αδράξουμε την ευκαιρία να χορέψουμε ή να περπατήσουμε στις αργίες που μεσολαβούν, ώστε να κάψουμε θερμίδες. Έτσι δεν θα μελαγχολήσουμε ανεβαίνοντας στη ζυγαριά… κατόπιν εορτής.

Πριν και μετά

Επειδή τις ημέρες των εορτών θα καταναλώσουμε κυρίως κρέας, γλυκά και αλκοόλ (δηλαδή τροφές που έχουν πολλές θερμίδες και λίπος), μπορούμε, για λόγους ισορροπίας, να επιλέγουμε τις μέρες που προηγούνται και έπονται ποιοτικότερες τροφές, όπως ψάρι, όσπρια, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Λάθος και Σωστό

Μένουμε νηστικοί το μεσημέρι

Το ότι το μέτρο πιθανότατα λείπει από το εορταστικό τραπέζι δεν σημαίνει πως πρέπει να λιμοκτονήσουμε – ειδικά πριν από αυτό. Συστήνεται το μεσημέρι να φάμε κάτι ελαφρύ (π.χ. μια σαλάτα με λίγο ανθότυρο, ένα γιαούρτι με φρούτα και λίγο ψωμί), που θα «ξεγελάσει» την πείνα μας έως το βράδυ και θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού.

Καταναλώνουμε περισσότερο λίπος σε ένα γεύμα

Δεν γεμίζουμε το πιάτο μας με φαγητά με παχιές σάλτσες, κρέμα γάλακτος, πέτσες και λίπη. Αν δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, τρώμε πολύ μικρές ποσότητες από αυτά ή, ιδανικά, τα συνδυάζουμε με πολλή σαλάτα και λαχανικά (για να «αραιώσει» και το λίπος που καταναλώνουμε).

«Ξεχνάμε» το ψωμί

Δεν είναι υπερβολή το να φάμε λίγο ψωμί ή πατάτες. Αν δεν καταναλώσουμε άμυλο, θα αργήσουμε να χορτάσουμε και τότε όντως θα… ξεφύγουμε.

Δοκιμάζουμε όλα τα γλυκά

Καλό είναι να προτιμήσουμε ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ ή έστω μια μικρή μερίδα από το γλυκό της οικοδέσποινας ή του οικοδεσπότη. Διότι, αν «επιτεθούμε» σε όλα τα γλυκά που θα σερβιριστούν «για να μη χαλάσουμε την παρέα», τότε και θα βαρυστομαχιάσουμε, αλλά και θα φορτώσουμε το σώμα μας με επιπλέον «επίμονο» λίπος.

Πίνουμε υπερβολικά πολύ

Έως δύο ποτήρια κρασί ή και λιγότερο, εάν οδηγήσουμε. Αποφεύγουμε τα ποτά που έχουν και ζάχαρη και λίπος (π.χ. κοκτέιλ, ποντς κ.λπ.). Εάν χρειαστεί, μειώνουμε την ποσότητα του αλκοόλ, προσθέτοντας πάγο ή ανθρακούχο νερό.

Λέμε «κάνω δίαιτα, δεν θα φάω»

Ακόμη κι αν είμαστε σε δίαιτα, η ημέρα του εορταστικού τραπεζιού δεν είναι η κατάλληλη για να την τηρήσουμε κατά γράμμα. Εννοείται, λοιπόν, ότι θα γευματίσουμε κανονικά με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Από τη νηστεία στο φαγοπότι

Δεν καταναλώνουμε απότομα πολλά λίπη. Η απότομη αλλαγή (από ελάχιστη κατανάλωση λίπους σε πολύ λιπαρές τροφές) θα καταπονήσει το πάγκρεας και τη χολή μας και κινδυνεύουμε να καταλήξουμε στα επείγοντα.

Πηγή: gastronomos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ