Πώς θα ξεκινήσεις κομποστοποίηση στο σπίτι

Newsroom
Newsroom

Βήμα - βήμα η διαδικασία

Στον σημερινό κόσμο που η οικολογική μας συνείδηση όλο και μεγαλώνει, ένα από τα πιο απλά και πιο αποτελεσματικά βήματα προς τη βιώσιμη διαβίωση είναι η οικιακή κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση όχι μόνο μειώνει την επιβάρυνση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αλλά εμπλουτίζει επίσης το έδαφος του κήπου σου, προωθώντας έναν πιο πράσινο πλανήτη.

Πώς λοιπόν θα ξεκινήσεις την κομποστοποίηση στο σπίτι.

 

Κατανόησε τα βασικά

Η κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης της οργανικής ύλης σε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος. Μπορείς να κομποστοποιήσεις υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, κατακάθια καφέ, τσόφλια αυγών, απορρίμματα κήπων, ακόμη και μικρές ποσότητες χαρτιού και χαρτονιού.

Επίλεξε έναν κατάλληλο κάδο

Μπορείς να αγοράσεις έναν κάδο κομποστοποίησης ή να φτιάξεις έναν μόνος σου χρησιμοποιώντας ξύλινες παλέτες ή ακόμη και επαναχρησιμοποιημένα δοχεία. Βεβαιώσου ότι ο κάδος διαθέτει καπάκι για να μην μπαίνουν τα παράσιτα και κατάλληλο αερισμό για να γίνεται αποτελεσματικά η διαδικασία κομποστοποίησης.

Στρώσε το κομπόστ σου

Ξεκίνα με ένα στρώμα χονδροειδών υλικών, όπως μικρά κλαδιά ή άχυρο, στον πυθμένα για αερισμό. Ενάλλασε πράσινα υλικά (υπολείμματα τροφών) και καφέ υλικά (αποξηραμένα φύλλα, εφημερίδες) για να διατηρήσεις έναν ισορροπημένο σωρό κομπόστ. Τα πράσινα υλικά παρέχουν άζωτο, ενώ τα καφέ υλικά παρέχουν άνθρακα.

 

Διατήρησε τη σωστή ισορροπία

Στόχευσε σε ένα ισορροπημένο μείγμα πράσινων και καφέ υλικών. Το πολύ πράσινο μπορεί να κάνει τον σωρό δύσοσμο, ενώ το πολύ καφέ μπορεί να επιβραδύνει την αποσύνθεση. Γύριζε τακτικά το κομπόστ για να το αερίζεις και να επιταχύνεις τη διαδικασία.

Πρόσεχε τι κομποστοποιείς

Απόφυγε την κομποστοποίηση κρέατος, γαλακτοκομικών και λιπαρών τροφίμων, καθώς μπορούν να προσελκύσουν παράσιτα και να επιβραδύνουν την αποσύνθεση. Επίσης, παράλειψε τα φυτά με ασθένειες για να αποφύγεις την εξάπλωσή τους στον κήπο σου αργότερα.

Η υπομονή είναι το κλειδί

Η κομποστοποίηση απαιτεί χρόνο, είναι μια σταδιακή διαδικασία. Ανάλογα με παράγοντες όπως ο καιρός και το μείγμα των υλικών, το κομπόστ σου θα είναι έτοιμο σε μερικούς μήνες έως ένα χρόνο. Αξίζει να περιμένεις για το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αποτέλεσμα.

Αξιοποίησε το κομπόστ σου

Μόλις το κομπόστ σου γίνει σκούρο και εύθρυπτο, είναι έτοιμο για χρήση. Ανάμειξε το με χώμα κήπου για να ενισχύσεις τη γονιμότητά του, βελτιώνοντας την ανάπτυξη των φυτών και μειώνοντας την ανάγκη για χημικά λιπάσματα.

 

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ