Σπιτικοί κύβοι λαχανικών, συμπυκνωμένη νοστιμιά

Δείτε τη συνταγή

Σπιτικοί κύβοι λαχανικών το σημερινό μας project στο foodurismo.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για πούλπα, πουρέ δηλαδή λαχανικών και μυρωδικών σε… σφηνάκια!

Δεν πρόκειται για ζωμό λαχανικών μιας και δεν αξιοποιούμε μόνο το υγρό μέσα στο οποίο βράζουν τα λαχανικά αλλά τα πολτοποιούμε και φτιάχνουμε ένα μείγμα ρευστού πουρέ που μοιάζει με βελουτέ σούπα. Τα υλικά που χρειάζονται δεν είναι λίγα…

Μια βόλτα όμως στη λαϊκή, σε ένα μεγάλο μανάβικο ή σε ένα σούπερ μάρκετ είναι αρκετή για να προμηθευτούμε όλα όσα χρειαζόμαστε. Μπορείτε άνετα να κάνετε τον δικό σας συνδυασμό λαχανικών και μυρωδικών, αλλάζοντας λίγο τη σύνθεση που σας δίνω εδώ. Μπορείτε να βάλετε γλυκοπατάτα ή μανιτάρια και να αφαιρέσετε κάποιο υλικό από τη λίστα αν δεν το βρείτε ή αν δεν σας αρέσει. Γενικά, διαλέξτε ο,τι αγαπάτε να τρώτε. Οι κύβοι αυτοί, όπως σας είπα και στην εκτέλεση, διατηρούνται στην κατάψυξη. Δεν περιέχουν πολύ αλάτι γιατί δεν είναι το υλικό που θα τους συντηρήσει. Προσθέτετε τους κύβους σε φαγητά όπως φακές, κοκκινιστά, φασολάδες, σούπες που θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση και το άρωμα τους, αν θέλετε να μαγειρέψετε κάτι σε ζωμό όπως τα τορτελίνια σούπα σε ζωμό λαχανικών, αν θέλετε να κάνετε ριζότο ή κριθαρότο.

Επίσης, μπορείτε να διαλύσετε τους κατεψυγμένους κύβους σε ζεστό νερό και να έχετε στο αψε σβήσε μια πολύ ωραία και ελαφριά σούπα.

Υλικά (για 5 λίτρα πουλπα λαχανικών foodurismo) 1 σελινόριζα (καθαρό βάρος 500γρ.) 1 ρέβα (καθαρό βάρος 400 γρ.) 1 φινόκιο 4 μικρά κολοκυθάκια με τους ανθούς (αν τα βρείτε με ανθούς) 4 καρότα 2 μικρές ντομάτες ή πομοντόρια 4 πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί) 2-3 μικρές πράσινες πιπεριές 1 μικρή κόκκινη πιπεριά καυτερή (προαιρετικά) 1 μεγάλη χούφτα σπανάκι 1 ματσάκι μυρωδικά (λίγα κλωνάρια σέλινο, μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό, σχοινόπρασο, άνηθο, μάραθο) 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια 2-3 πράσα (το λευκό μέρος) 1 ξερό κρεμμύδι 2-3 σκελίδες σκόρδο 2-3 φύλλα δάφνης μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο 2,5 λίτρα νερό αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση Πλένετε καλά όλα τα υλικά. Καθαρίζετε όσα χρειάζεται. Τα κόβετε σε κομμάτια και τα βάζετε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα. Ρίχνετε το νερό, το αλάτι (1 κοφτή κουταλιά της σούπας) και πιπέρι (κατά βούληση). Ρίχνετε και το σκόρδο με τη δάφνη και αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά. Αυτό θα σας πάρει περίπου 1.5 ώρα. Σβήνετε το μάτι, τραβάτε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς, ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε την κατσαρόλα χωρίς το καπάκι για 1 περίπου ώρα.

Είναι καλό να μην είναι καυτό το μείγμα της κατσαρόλας γιατί είναι εύκολο να καείτε ενώ θα το πολτοποιείτε. Αφού πέσει λοιπόν αρκετά η θερμοκρασία του βάζετε μέσα στην κατσαρόλα το ραβδομπλέντερ και το πολτοποιείτε. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, ρίξτε σιγά σιγά τα λαχανικά της κατσαρόλας σε μούλτι και κάντε τα κρέμα. Η υφή και η πυκνότητα του πολτοποιημένου μείγματος πρέπει να είναι σαν πηχτή βελουτέ σούπα. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει εντελώς και το μοιράζετε σε μικρά βάζα ή σε ποτηράκια χάρτινα μιας χρήσης. Τα βάζετε στην κατάψυξη.

Η συνταγή για αυτή την εκδοχή σπιτικών κύβων λαχανικών του foodurismo είναι για διατήρηση στην κατάψυξη, για αυτό και δεν περιέχουν πολύ αλάτι και ελαιόλαδο για τη συντήρησή τους. Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ