Ακάρ: Δυναμιτίζει τις διερευνητικές κατηγορώντας την Ελλάδα για παρενοχλήσεις

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες» είχε διαμηνύσει την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο πάγιο μοτίβο των προκλήσεων, και μάλιστα μία «ανάσα» πριν το νέο γύρο διερευνητικών επαφών αύριο, Τετάρτη, στην Άγκυρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επιτίθεται κατά της Ελλάδας κατηγορώντας την για «παρενοχλήσεις και παραβιάσεις» αναφορικά με το περιστατικό με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo.

«Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε με επίμονο τρόπο να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στα ανατολικά της Κρήτης και τα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά μας» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Nautical Geo.

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η γειτονική μας Ελλάδα, συνεχίζει δυστυχώς τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις της» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
«Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με ειρηνικό τρόπο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και διάλογο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ειλικρινής ευχή μας και τώρα, όπως και στο παρελθόν, είναι να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι του διαλόγου με τους συνομιλητές μας. Είμαστε σε κάθε περίπτωση υπέρ του διαλόγου» συνέχισε.

«Ωστόσο, θα ήθελα να καταστίσω σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, ούτε κανένα τετελεσμένο» προειδοποίησε.

Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε, παράλληλα, ευκαιρία και κατάλληλο πεδίο για ανάπτυξη του διαλόγου τις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τις τεχνικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Υποστηρίζουμε τη συνέχισή τους για την επίλυσή των προβλημάτων» τόνισε, στο πλαίσιο ερωτήσεων που δέχθηκε κατόπιν συνάντησης των υπουργών Άμυνας Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας.

Δένδιας: Η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα πριν τις διερευνητικές
Ενώπιον της τουρκικής προκλητικότητας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε σήμερα, Τρίτη, λόγο από τη Βουλή -όπου συζητείται η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας- για έναν ιδιαίτερα επεκτατικό και επιθετικό γείτονα, στον οποίο η Ελλάδα απαντά, αποκαλύπτοντας τη νεοθωμανική επεκτατικότητα. Εξου και επισήμανε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, πως η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν επιτρέπει την πολυτέλεια καταψήφισης της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας απηύθυνε νέα πρόσκληση στην Άγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

«Η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί. Ελάτε να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στην Χάγη. Λέμε επίσης καθαρά στην Τουρκία: Παραιτηθείτε από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο», είπε και υπογράμμισε πως «εμείς, όπως και καμία άλλη κυβέρνηση, δεν θέλουμε κούρσα εξοπλισμών, υπάρχει όμως το κράτος της ανάγκης εκτός κι αν πει κάποιος ότι δεν υφίσταται». Διαμήνυσε μάλιστα, ότι «δεν θα καταλήξουμε αξιακό σύνολο υποτέλειας απέναντι στην Τουρκία» επισήμανε.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες» είχε επίσης διαμηνύσει χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην Τουρκία σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που λαμβάνει χώρα αύριο, Τετάρτη, στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, να προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα» και ανέφερε ως τελευταίο παράδειγμα την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, αναφορικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. «Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά αυτά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή» τόνισε.

Ζήτησε, τέλος, από την Τουρκία να απόσχει από τέτοιου είδους πράξεις, που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή ναυσιπλοΐα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία και την τουρκική κοινωνία.

Πηγή: cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ