Ακραίος καύσωνας: Θα φτάσει τους 47 βαθμούς ο υδράργυρος την Πέμπτη!

Ακραίος καύσωνας: Θα φτάσει τους 47 βαθμούς ο υδράργυρος την Πέμπτη!

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα στην Κρήτη - Σε πλήρη επιφυλακή οι αρχές

Τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη φαίνεται πως θα διαρκέσει ο ακραίος καύσωνας που επηρεάζει την Κρήτη και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Μέγιστες θερμοκρασίες 42 έως και 43 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο αναμένονται σήμερα Κυριακή στη χώρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Ωστόσο, από τη Δευτέρα η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό, γι' αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή. Μάλιστα, εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο υδράργυρος να φτάσει τους 47 βαθμούς Κελσίου!

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Την ίδια ώρα, πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπει για αύριο Δευτέρα, σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Χάρτης Κίνδυνος πυρκαγιάς

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:

•         Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

•         Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

•         Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

•         Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

•         Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ 'Αρτας)

•         Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

•         Περιφέρεια Αττικής

•         Περιφέρεια Πελοποννήσου

•         Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

•         Περιφέρεια Κρήτης

•         Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

•         Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου )

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, enikos.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκκληση Σκρέκα λόγω καύσωνα: Περιορίστε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ