Άκυρες με δικαστική απόφαση οι 133 ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας

Newsroom
Newsroom

Πρόκειται για τις πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν με βάση το νόμο Χατζηδάκη

Άκυρες κρίθηκαν από το πρωτοδικείο οι 133 απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην Ελλάδα με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη. Η προσφυγή του Σωματείου των εργαζομένων κατά των απολύσεων είχε γίνει το Μάιο.

Υποχρεούνται να καταβάλει μισθούς υπερημερίας και 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση που κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή, κρίνονται άκυρες όλες οι απολύσεις των εργαζομένων, υποχρεούται η εταιρεία να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη.

 

Αναγνωρίζει ότι πίσω από τη διαχείριση των παρένθετων εταιρειών είναι ο όμιλος Λαυρεντιάδη και ζητά από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τέλεση απάτης κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία κακουργηματικού χαρακτήρα. Να διερευνήσει δηλαδή αν έχει υποστεί βλάβη το ελληνικό δημόσιο, από τα χρέη που έχουν δημιουργήσει οι παρένθετες εταιρίες μη καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, κ.α.

Ράπισμα

Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας είχαν απολυθεί το 2016 με μηνύσεις εναντίον τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν αρχικά δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Δεν επέστρεψαν ωστόσο ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο. Και τον Αύγουστο του 2021, η εργοδοσία πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

Ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί ράπισμα για το Υπουργείο Εργασίας που ανέλαβε ρόλο συγκάλυψης και στήριξης των πρακτικών της εργοδοσίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Κουτσούμπα

Ο κ. Νίκος Βογιατζίδης, επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με το γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή και τη στήριξη του ΚΚΕ και του ίδιου προσωπικά, στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας.

Μια απόφαση, η οποία, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, «τους δικαιώνει, αφού όλες οι απολύσεις κρίνονται παράνομες και η εταιρεία υποχρεώνεται να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους εργαζομένους μισθούς υπερημερίας καθώς και αποζημίωση».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε «τη στήριξη του κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων, ώστε να δικαιωθούν στο σύνολο των δίκαιων αιτημάτων τους», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τεράστια ήττα της κυβέρνησης

«Οι συλλογικοί αγώνες φέρνουν νίκες! Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη θα είναι από τους πρώτους που θα καταργήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Σήμερα όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη, μια μεγάλη νίκη των απολυμένων του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας» δήλωσε από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε:

«Οι ομαδικές απολύσεις κρίθηκαν άκυρες από το δικαστήριο. Η δικαστική απόφαση δικαιώνει των αγώνα των απολυμένων. Πρόκειται για τεράστια ήττα της κυβερνητικής πολιτικής Μητσοτάκη-Χατζηδάκη που διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Η αντεργατική πολιτική θα ξηλωθεί με δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

»Έχει έρθει η ώρα για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της εργασίας, με συλλογικές συμβάσεις, αυξημένους μισθούς και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ασφάλεια στην εργασία και αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ