Αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝΑΛ: Οι πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

Αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝΑΛ: Οι πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

Στις 11:00 η τελετή παράδοσης - παραλαβής στη Χαριλάου Τρικούπη και στις 11:30 η συνάντηση με τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ

Αλλαγή σελίδας στο ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του 43χρονου Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κινήματος με το συντριπτικό ποσοστό του 68% που συγκέντρωσε έναντι του Γ. Παπανδρέου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο έναν πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και έναν Παπανδρέου.

Επίσης, η μεγάλη συμμετοχή, που στον α' γύρο ξεπέρασε τις 271.000, αλλά και χθες στον β' γύρο που έφτασε τον εξωπραγματικό αριθμό των 206.126 ψηφισάντων, ήδη αποτελεί ένα μεγάλο κερδισμένο στοίχημα για το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και συνολικά για την παράταξη.
Η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ σε συνδυασμό με το ρεύμα ανανέωσης που σηματοδοτεί  η εκλογή Ανδρουλάκη, αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή.
Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ξεδιπλώσει τις προτεραιότητές του σε επίπεδο πολιτικής γραμμής, ωστόσο ξεκαθάρισε εξαρχής, η ισχυρή εντολή που έλαβε είναι για πολιτική αυτονομία και ενότητα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του τηλεφώνησε ήδη από χθες, ζητώντας του μάλιστα να συναντηθούν.

Από την άλλη, ίσως κάτι δείχνει η σιωπή της Κουμουνδούρου καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν επικοινώνησε μαζί του για να τον συγχαρεί, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα πάντως. Πάντως Ανδρουλάκης και Τσίπρας ίσως συναντηθούν την Πέμπτη στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέχει ως παρατηρητής.

Ωστόσο, όλοι αναμένουν τις πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη που θα σηματοδοτήσουν και τις προθέσεις του. Στις 11:00 στη Χαριλάου Τρικούπη θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ στις 11:30 θα συναντήσει τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ. Δεν αποκλείεται μάλιστα, ο νέος πρόεδρος να ζητήσει τις παραιτήσεις του κ. Χριστοδουλάκη (που συμπαρατάχθηκε με τον Γ. Παπανδρέου) καθώς και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Το πρώτο ζήτημα που θα κληθεί να επιλύσει ίσως ακόμη και σήμερα Δευτέρα -καθώς ξεκινά την Τρίτη η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή που ολοκληρώνεται το Σάββατο- θα είναι να ορίσει ποιος θα τον εκπροσωπεί στη Βουλή, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής.

Αμεσα θα συγκληθεί η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ καθώς έρχονται μια σειρά από μείζονες συζητήσεις. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι του Μιχάλη Κατρίνη (νυν β’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου) και του Κώστα Σκανδαλίδη (νυν α’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου). Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί από τον Γ. Παπανδρέου (όπως πρότεινε ο Π. Γερουλάνος).

«Ο Πρόεδρος θα είναι ένας, ο εκλεγμένος από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος και η εκπροσώπηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα γίνει με θεσμικό τρόπο. Άλλωστε σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές και θα είμαι Βουλευτής» είχε δηλώσει στο iefimerida.gr ο Νίκος Ανδρουλάκης μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο.

Εκτός από τον πρόεδρο της ΚΟ υπάρχουν ακόμη οι θέσεις των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αλλά και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση την οποία κατέχει σήμερα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος υπήρξε σφοδρός επικριτής του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη είχαν ταχθεί εξαρχής οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (είναι αντιπρόεδος της Βουλής), ο Απ. Πάνας, ο Γ. Φραγγίδης, η Ευ. Λιακούλη και ο Δ. Μπιάγκης.

Μένει να φανεί εάν ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θελήσει να κάνει άνοιγμα μοιράζοντας θέσεις κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε άλλες πτέρυγες, όπως του Α. Λοβέρδου, με τον οποίο είχαν συνταχθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και η Χαρά Κεφαλίδου, ενώ μετά τον α' γύρο είχαν ταχθεί ανοικτά υπέρ Ανδρουλάκη ή του Γιώργου Αρβανιτίδη που ήταν εξαρχής με τον Γ. Παπανδρέου.

Το συνέδριο

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα πάρει αναβολή. Στόχος του νέου προέδρου είναι το κόμμα να κατέβει πρώτα στον κόσμο, να κάνει αυτοοργάνωση και να βρει εκ νέου την γείωσή του με την βάση του. Με προίκα τις 270.000 ψήφους του α’ γύρου, ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει κάθοδο στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με περιοδείες και συγκεντρώσεις για το νέο κόμμα της νέας εποχής.

Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, το συνέδριο θα γίνει αργότερα την άνοιξη, αν όχι θα πάει για φθινόπωρο. Στο μεταξύ θα οριστεί διαρκής ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) επικεφαλής της οποίας θα είναι είτε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες Ανδρουλάκη και υπεύθυνος οργανωτικού του ως τώρα) είτε ο Στέφανος Ξεκαλάκης που έχει χρηματίσει ξανά γραμματέας του ΚΙΝΑΛ. Επίσης, θα οριστούν νέες Νομαρχιακές Επιτροπές, μέχρι την εκλογή τους από το συνέδριο. Ετσι ο νυν γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης αν δεν παραιτηθεί πιθανότατα θα περιοριστεί σε σκιώδη ρόλο. Είναι μια πρακτική πάντως που είχε ξαναγίνει στο παρελθόν τόσο επί Γ. Παπανδρέου, όσο και επί Ευ. Βενιζέλου.

Το όνομα

«Η Δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» επανέλαβε μετά τη νίκη του έξω από την Χ. Τρικούπη το βράδυ της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οπως έχει επίσης αποκαλύψει ο ίδιος «Και το όνομα και το σύμβολό μας, έχω πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα: Και ΠΑΣΟΚ και ήλιος και συμπαράταξη, στο όνομά μας θα είναι και το ΠΑΣΟΚ». Ο έτερος προσδιορισμός θα σηματοδοτεί ότι θέλει να διατηρήσει και να να επαυξήσει τα στελέχη που δεν προέρχονται από το κόμμα, όπως στελέχη της πρώην ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις πολιτών κλπ. «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη» είναι ένα από τα ονόματα που συζητούνται. Ηδη, το μέλος της ΠΓ της Ανανεωτικής Αριστερά Θοδ. Μαργαρίτης αφού συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη διεμήνυσε ότι «όσοι και όσες δεν προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ επιμένουμε θετικά στο πολιτικό συμβόλαιο, που από το 2015 έχουμε υπογράψει, για ένα πλατύ κόμμα της Κεντροαριστεράς. Το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενώνει και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας» με στόχο μία ισχυρή παράταξη.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: "Μεγάλη νίκη της δημοκρατικής παράταξης -Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε"

Μεγάλη και καθαρή νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη - Νέος πρόεδρος στο ΚΙΝ.ΑΛ

Εντυπωσιακή νίκη Ανδρουλάκη και στην Κρήτη

Παπανδρέου: Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ