Ανατροπή για τον εμβολιασμό των 65 και άνω με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ανατροπή για τον εμβολιασμό των 65 και άνω με το εμβόλιο της AstraZeneca

Το μπλόκο στο οποίο προσανατολίζονται οι Ελληνικές αρχές για την χρήση του εμβολίου της Astrazeneca στους άνω των 65 έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ ανάλογων κι από άλλες χώρες . Στην λίστα προστέθηκε σήμερα και ενώ η Ελβετία ενώ η εταιρεία σε μία κίνηση ρελάνς, ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει το εμβόλιό της ώστε να αντιμετωπίζει στο μέλλον και τις μεταλλάξεις.

Ανασχεδιασμό στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας φέρνει το μπλόκο που αποφασίζει και η Αθήνα για τη χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών.

Η Ελλάδα μπαίνει στην ομάδα των χωρών που πήραν την ίδια απόφαση μετά και από την ανοιχτή σύγκρουση της φαρμακευτικής εταιρείας με το Βερολίνο. Αυτή τη στιγμή Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία και Βέλγιο βάζουν Stop στη χορήγηση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών με το Βέλγιο μάλιστα να αποφασίζει τα 55 έτη.

 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει δεύτερες σκέψεις και στην Ελλάδα για το πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς το σκεύασμα της AstraZeneca πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στις αμέσως επόμενες φάσεις του εμβολιασμού στη χώρα μας, η οποία αναμένεται να παραλάβει το πρώτο τρίμηνο του 2021 952.000 δόσεις.

Η Astra Zeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σηκώνουν το γάντι και απαντούν στα ευρωπαϊκά πυρά ανακοινώνοντας πως θα τροποποιήσουν το εμβόλιο τους μέχρι το Φθινώπορο ώστε να αντιμετωπίζει ΚΑΙ τις μεταλλάξεις.

Η Ευρώπη στρέφεται πλέον και προς το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V το οποίο σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη κλινική έρευνα που έγινε έδειξε αποτελεσματικότητα στο 92%

«Μίλησα με τον Ρώσο πρόεδρο για το θέμα, είδαμε καλά στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο. Όλα τα εμβόλια είναι καλοδεχούμενα στην ΕΕ, εφόσον δίνουν τα αναγκαία στοιχεία και εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.»

Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν πλέον ότι εξετάζουν τις προοπτικές και του κινεζικού εμβολίου ενώ η κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει να εκταμιεύσει περίπου 1,5 δις ευρώ ώστε να στηρίξει την εμβολιαστική έρευνα για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ