Αντιδρούν οι δικαστικές ενώσεις στο ενδεχόμενο νέων περικοπών
Θα αποφασίσουν σύντομα, αν και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν ενόψει του νέου μισθολογίου που εκτιμούν πως έχει ήδη αποφασιστεί.
Την έντονη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο να υποστούν νέες περικοπές στις αποδοχές τους εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι όλων των δικαστικών ενώσεων κατά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέο μισθολόγιο για τους δικαστές στο πλαίσιο του εξορθολογισμού που επιχειρείται για το σύνολο των ειδικών μισθολογίων.
Οι εκπρόσωποι των ενώσεων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, διατύπωσαν την έντονη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο το νέο μισθολόγιο να περιλαμβάνει περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές δικαστών και εισαγγελέων και ανέφεραν στον υπουργό, ότι για το σύνολο των δικαστικών ενώσεων αποτελεί "κόκκινη γραμμή" η απόφαση του 2013 από το Μισθοδικείο που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που επέβαλε- μία ακόμα- μείωση στους μισθούς του δικαστικού σώματος το 2013.
Τόνισαν μάλιστα ότι το κράτος τους οφείλει σε εκτέλεση αυτής της απόφασης αναδρομικά ενώ δήλωσαν πως μία νέα περικοπή θα υποβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο της ζωής τους και επιπλέον θα αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής επιταγής που επιβάλει ίδια μισθολογική μεταχείριση για τους δικαστές, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων απάντησαν αρνητικά στον υπουργό και στην πρόταση να προστατευθούν με την παροχή προσωπικής διαφοράς στους υψηλόβαθμους δικαστικούς ενόψει του νέου μισθολογίου για να μην συρρικνωθούν ακόμα οι αποδοχές τους.
Εκπρόσωπος δικαστικής ενώσεως μάλιστα ανέφερε στον υπουργό, πως οι δικαστές δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι για να λαμβάνουν προσωπικές διαφορές, ενώ τονίστηκε από όλους τόσο η ανάγκη εφαρμογής της δικαστικής απόφασης που έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των μισθών των δικαστών για το 2013 όσο και οι ανάλογου περιεχομένου αποφάσεις όλων των ανωτάτων δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγνωρίζουν τη θεσμική βαρύτητα και την αναγκαιότητα της διαφορετικής μισθολογικής μεταχείρισης των δικαστών.
Πάντως οι δικαστικές ενώσεις, θα αποφασίσουν σύντομα, αν και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν ενόψει του νέου μισθολογίου που εκτιμούν πως έχει ήδη αποφασιστεί.
- Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο κ. Βουδούρης χρεώνεται ότι "έσπασε τον όρκο σιωπής"
- ΠΑΣΟΚ: Κάποιοι ξέχασαν ότι έχει παρέλθει η εποχή της ΥΕΝΕΔ
- Κουμουτσάκος: Η παραίτηση Βουδούρη, κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας