Άσκηση προσομοίωσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Άσκηση προσομοίωσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Newsroom
Newsroom

Ποιοι θα συμμετέχουν στην άσκηση

Σε άσκησης προσομοίωσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με τίτλο «Medusa 2022» θα συμμετέχουν περισσότερα από 800 άτομα σε 22 ευρωπαϊκές τοποθεσίες, έξι διπλωματικές αποστολές και 15 ελληνικές εθνικές Αρχές και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στις 10, 11 και 12 Μαΐου το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην άσκηση

Συγκεκριμένα, θα πάρουν μέρος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Unicef, η Europol, η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης & Ασύλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, η Ελληνική Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ΕΚΑΒ, το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών και η εξειδικευμένη σε θέματα εμπορίας ανθρώπων ΜΚΟ Α21. Επίσης, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των πρεσβειών του Βελγίου, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Το σύνθημα της άσκησης θα είναι «Σπάσε την αλυσίδα, σπάσε τη σιωπή τώρα».

Βούλτεψη: «Η εμπορία ανθρώπων είναι κρυφό και αθέατο έγκλημα»

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, υπό την επίβλεψη της οποίας υλοποιείται η άσκηση, χαρακτήρισε την εμπορία ανθρώπων «κρυφό και αθέατο έγκλημα», το οποίο «χρειάζεται πολύ μεγάλη συνεργασία γιατί είναι διεθνές». Η κ. Βούλτεψη προσέθεσε ότι «όπως έχουμε γίνει χώρα πρότυπο στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, θέλουμε να γίνουμε πρότυπο και στην καταπολέμηση του τράφικινγκ».

Ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ, ειδικός σε θέματα τράφικινγκ, επισήμανε ότι το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων «έχει περισσότερα θύματα από ποτέ λόγω της κουλτούρας της ατιμωρησίας». Όσον αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης για τα παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, καθώς αποτελούν ευάλωτα θύματα εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα που τα στρατολογούν.

Στο νοσοκομείο Λαϊκό η πρώτη μέρα άσκησης

Την πρώτη ημέρα η άσκηση θα διεξαχθεί με επίκεντρο το νοσοκομείο Λαϊκό, ενώ η άσκηση θα κορυφωθεί στις 12 Μαΐου με επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε μυστική τοποθεσία.

Διοικητής της άσκησης θα είναι η αρχιπύραρχος Κάλλι Σαΐνη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ