Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για την κατάργηση περιορισμών στην ψήφο αποδήμων

Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για την κατάργηση περιορισμών στην ψήφο αποδήμων

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων

Κατατέθηκε στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει ο υπ. Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Ακολουθεί το Σχέδιο Νόμου «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» που κατατέθηκε στη Βουλή:

1

1

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από ένα άρθρο, στο οποίο προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Ως μοναδική προϋπόθεση, με τον νέο νόμο Βορίδη, για να ασκήσει ένας Έλληνας του εξωτερικού το εκλογικό του δικαίωμα, θα οριστεί να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

Όπως ανέφερε ο υπ. Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αρνηθεί να συναινέσει -και μάλιστα με την υπογραφή της ίδιας της βουλευτού του, Θ.Τζάκρη δήλωσε ότι θα καταθέσει δική του τροπολογία.

Με το σχέδιο νόμου συμφώνησε το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο άλλωστε είχε προτείνει και τη σχετική λύση.

 

Δείτε επίσης:

Σκληρή κόντρα για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ