Αυτοί είναι οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες ανάγκες προσωπικού

Newsroom
Newsroom

Η διαφορά ανάμεσα στις καταγεγραμμένες θέσεις στις "Ημέρες καριέρας" και στις τελικές κενές θέσεις που έχει η ΔΥΠΑ στο μητρώο της

Στις 11.540 υπολογίστηκαν από τη ΔΥΠΑ οι κενές θέσεις εργασίας που γνωστοποιήθηκαν προς τον Οργανισμό από διάφορους κλάδους της οικονομίας, με μεταποίηση, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καταλύματα και εστίαση να έχουν την πρωτοκαθεδρία.

Σύμφωνα με τη naftemporiki, διαπιστώνεται το μέγεθος του προβλήματος, με τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) να αναλύουν τις επιμέρους πτυχές τους σε μια προσπάθεια να προκύψουν στοχευμένα προγράμματα που θα κατευθύνονται προς τους τομείς που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Η διεύθυνση στρατηγικού σχεδιασμού του φορέα διαθέτει στοιχεία έως και τις 7 Νοεμβρίου του περασμένου έτους και περιμένει αύξηση του πλήθους των κενών θέσεων κατά το τελευταίο δίμηνο, καθώς παρουσιάζονται καθυστερήσεις κύρια από τους τομείς του τουρισμού και της εστίασης.

Σημειώνεται, ότι για το σύνολο του 2022 οι κενές θέσεις που είχαν καταγραφεί από τον φορέα ανέρχονταν σε 19.590, για το 2021 είχαν υπολογιστεί σε 14.330, το 2020 ήταν 10.171 και το 2019 είχαν ανέλθει στις 15.687. Σε επίπεδο ανάλυσης προκύπτει ότι από τις 11.540 καταγεγραμμένες κενές θέσεις της περσινής χρονιάς, το 23,44%, δηλαδή σχεδόν μία στις τέσσερες, αφορούσε επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης.

Το 22,04% επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο, αλλά και σε καταλύματα και εστίαση.

Ακριβέστερα, μόνο στο χονδρικό εμπόριο είχαν καταγραφεί (έως τις 7/11/2023) 1.212 κενές θέσεις (10,50% του συνόλου), 1.190 θέσεις στις υπηρεσίες εστίασης (10,31%), 1.164 στον κλάδο των καταλυμάτων (10,09%) και 1.084 κενές θέσεις στο λιανικό εμπόριο (9,39%).

Είναι ενδεικτικό των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε καταλύματα και εστίαση ότι το β’ τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν 3.300 κενές θέσεις εργασίας (40,91% σε σχέση με το σύνολο), ενώ έναν χρόνο αργότερα, το β’ τρίμηνο του 2023 στον ίδιο τομέα, οι κενές θέσεις περιορίστηκαν στις 1.046 (21,64% του συνόλου). Μόνο στα καταλύματα η ΔΥΠΑ ενημερώθηκε το β’ τρίμηνο του 2022 για 2.691 κενές θέσεις (33,36%), ενώ 12 μήνες αργότερα είχαν προκύψει μόλις 501 κενά (10,36%). Υπενθυμίζεται ότι η αναγγελία κενών θέσεων στη ΔΥΠΑ γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών που διαθέτει ο φορέας.

Αντίθετα, από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΥΠΑ προκύπτει πως έχουν διπλασιαστεί τα κενά στη βιομηχανία τροφίμων, από 306 το β’ τρίμηνο του 2022 σε 645 το β’ τρίμηνο του 2023.

Η ΔΥΠΑ, όμως, πραγματοποιεί και δεύτερη ανάλυση των κενών θέσεων εργασίας, μέσω της καταγραφής που γίνεται από τις «Ημέρες καριέρας» που πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια. Από το σύνολο των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα το 2023 καταγράφηκαν 14.421 κενές θέσεις, από τις οποίες οι 10.411 αφορούσαν τον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων (72,19% του συνόλου). Μόνο που αρκετές από τις θέσεις αυτές δεν τις γνωστοποίησαν επίσημα οι εργοδότες του κλάδου με συνέπεια να μην αναζητηθούν τρόποι για την κάλυψή τους μέσω της ΔΥΠΑ.

Από το εμπόριο προέκυψαν άλλες 1.219 κενές θέσεις (8,45%) και από τον κατασκευαστικό κλάδο 848 κενές θέσεις (5,88%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην ενέργεια, στον αγροτικό τομέα και στην κλωστοϋφαντουργία.

Από τη ΔΥΠΑ όμως αξιολογούν τις «Ημέρες καριέρας» ως σημαντική εκδήλωση για την καταγραφή των προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Εκτιμούν όμως ότι η τοπική κοινωνία γνωρίζει σε ποιες περιπτώσεις μια επιχείρηση είναι υγιής, σέβεται τον εργαζόμενο, καταβάλλει καλούς μισθούς και προσφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας. Εκεί, οι κενές θέσεις καλύπτονται σχετικά γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται ο εργοδότης να πραγματοποιήσει αναγγελία στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

Έτσι προκύπτει και αυτή η διαφορά ανάμεσα στις καταγεγραμμένες θέσεις στις «Ημέρες καριέρας» και στις τελικές κενές θέσεις που έχει η ΔΥΠΑ στο μητρώο της.

Παράλληλα εντοπίζονται και προβλήματα τοπικού χαρακτήρα, που καθιστούν πιο δύσκολη την κάλυψη θέσεων. Για παράδειγμα, ο φορέας έχει εντοπίσει βιομηχανικές περιοχές όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης με τα μέσα μεταφοράς (π.χ. Ελευσίνα – Ασπρόπυργος). Έτσι εκεί διαπιστώνεται αύξηση των κενών θέσεων και ταυτόχρονη δυσκολία κάλυψής τους.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλες αντίστοιχες βιομηχανικές ζώνες (π.χ. Οινόφυτα), όπου η πρόσβαση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας έχει λυθεί με τη χρήση λεωφορείων που τα αξιοποιούν σε καθημερινή βάση με πρωτοβουλία των ίδιων των εταιρειών. Άρα, υπάρχουν και εγγενείς αδυναμίες ανά περιοχή που κάνουν πιο δυσεπίλυτο το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας και η ΔΥΠΑ επικεντρώνεται και σε αυτούς τους τομείς, ώστε να διορθωθεί η κατάσταση.

Η διετία 2020-2021

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΥΠΑ δείχνουν ότι τη διετία 2020 – 2021 καταγράφηκαν σαφώς λιγότερες κενές θέσεις εργασίας σε ορισμένους χαρακτηριστικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η εστίαση και τα καταλύματα.

Αιτία ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περίοδος επηρεάστηκε από την πανδημία και από τα lockdowns που πραγματοποιήθηκαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να περιορίσουν δραματικά την οικονομική δραστηριότητα. Το 2022, στον αντίποδα, καταγράφηκε απότομη άνοδος των κενών θέσεων, ενδεικτικό του μαζικού ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στους τομείς που πλαισιώνουν τον τουρισμό. Το 2023 η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΥΠΑ εκτιμά ότι επέρχεται ένα πεδίο ισορροπίας, που δείχνει μάλλον το πιο «αληθινό» πρόσωπο των κενών θέσεων ανά κλάδο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ