Βορίδης για τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών: «Επιμένω στην άποψή μου»

Newsroom
Newsroom

Ο υπουργός Επικρατείας έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι κατά του σχετικού νομοσχεδίου

«Επιμένω στην άποψή μου» ήταν η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας (08.01.24), ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε με λακωνικό τρόπο πως δεν αλλάζει η στάση του ως προς το ζήτημα της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι κατά του σχετικού νομοσχεδίου. «Γιατί το κουράζουμε και το λέμε και το ξαναλέμε. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στις θέσεις μου», ανέφερε ο ίδιος.
 

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητδσοτάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια μέσα στην εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει τους δημοσιογράφους να μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο ως προς το θέμα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, καθώς πριν το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου, θα πρέπει να ανοίξει η δημόσια συζήτηση και να εξηγηθούν στην κοινωνία βασικές παράμετροι της ρύθμισης. Αυτό προτίθεται, λοιπόν, να κάνει ο πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα, με συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στην ΕΡΤ, όπου και θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος δια μακρόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος που θα έρθει το επόμενο διάστημα και το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα στον πυρήνα του την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας. Όπως εξηγούν, όμως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω ρύθμιση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ήδη ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν έχουν παιδιά, τα οποία, όμως, είναι «στον αέρα», αν συμβεί κάτι στον βιολογικό τους γονέα, καθώς ο/η σύντροφος του γονέα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας του. Σημειωτέον, το δικαίωμα της υιοθεσίας σε μόνο άνδρα ισχύει στη χώρα μας από το 1946, έστω και αν οι δικλείδες ασφαλείας είναι αυστηρές και οι διαδικασίες κατά τεκμήριο αργές.

Υπό αυτό το πρίσμα, με βάση το νομοσχέδιο ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει παιδί βιολογικά πριν τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ