Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: "Ανθρωπιστική τραγωδία ο εγκλωβισμός των προσφύγων στον Έβρο"

Newsroom
Newsroom

Σε κοινή δήλωση προέβησαν οι βουλευτές Ξανθός, Ψυχογιός και Γκαρά

Για ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα στον Έβρο κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Ψυχογιός και Αναστασία Γκαρά σε κοινή τους δήλωση. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν:

"Εδώ και τρεις μέρες είναι σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική τραγωδία  σε νησίδα του ποταμού  Έβρου, στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι δεκάδες  πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά.  Σύμφωνα δε με επίσημη καταγγελία της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών), ήδη πέθανε 5χρονο κοριτσάκι από δάγκωμα σκορπιού και είναι σε κρίσιμη κατάσταση η 9χρονη αδερφή του.

Τρεις μέρες μετά από την  ανάδειξη και δημοσιοποίηση  της τραγικής αυτής κατάστασης, η ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι η νησίδα βρίσκεται εντός τουρκικής επικράτειας. Είναι ωστόσο απαράδεκτο η χώρα μας να περιορίζεται στο να παρακολουθεί απαθής ανθρώπους και δη  παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην προσπάθειά τους να τα περάσουν.

Επιβάλλεται, η Ελλάδα, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο:

-να πιέσει για την ενεργοποίηση τόσο των τουρκικών αρχών, όσο και της ΕΕ
-να απαιτήσει την  άμεση υγειονομική μέριμνα και φροντίδα αυτών των ατόμων, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικού πλαισίου συνεργασίας στο προσφυγικό
-να υποστηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο νόμιμης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη

Με συνεχείς μας παρεμβάσεις στην Βουλή και την Ευρωβουλή έχουμε ζητήσει η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό ζητάμε και τώρα.  Οτιδήποτε άλλο και με οποιοδήποτε πρόσχημα, σημαίνει ότι η Ελλάδα  κλείνει τα μάτια σε τραγωδίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά της, αποδεχόμενη τον ρόλο και την ευθύνη  μιας  χώρας-φύλακα σε  μια  Ευρώπη - φρούριο".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ