Canadair: Τα τελευταία λόγια των δύο πιλότων: "Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε"

Newsroom
Newsroom

Τι συνέβη μετά την απώλεια του πλωτήρα – Τα μοιραία δευτερόλεπτα

Πανελλήνιος θρήνος επικρατεί για τους νεκρούς πιλότους του καναντέρ (Canadair) την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κηρύξει τριήμερο πένθος για τον τραγικό χαμό τους, στο πλαίσιο επικίνδυνης επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς στην Κάρυστο.

Σε βίντεο που κατέγραψε η ΕΡΤ με τη στιγμή της πτώσης, διακρίνεται το αεροπλάνο να κάνει ρίψη νερού, να παίρνει δεξιά στροφή, και να χτυπά σε κλαδί δέντρου, χάνοντας τον πλωτήρα από το δεξί φτερό του με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Σμηναγού Χρήστου Μπουλά, 34 ετών και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Τα ακριβή αίτια της πτώσης αναζητούν εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι εξετάζουν το οπτικό υλικό κατέγραψε ο εικονολήπτης της ΕΡΤ, Γιώργο Αγνίδης μαζί με τον ηχολήπτη Κώστα Αδάμ και τη δημοσιογράφο Ελένη Μπουγά. Ηταν 2:52 το απόγευμα της Τρίτης 25 Ιουλίου. Μπροστά στα μάτια τους το αεροσκάφος βυθίστηκε σε χαμηλό ύψος πάνω απο τις πύρινες γλώσσες για να τις δαμάσει με τόνους νερού. Μετά τη ρίψη του νερού το αεροσκάφος παίρνει απότομα ύψος, λόγω της ξαφνικής απώλειας βάρους και αυξάνεται η ροπή στρέψης

Aπό τη στιγμή που το Canadair CL-215 χτύπησε σε δέντρο και έχασε τον ένα πλωτήρα, οι δύο ιπτάμενοι είχαν μόλις εννέα δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν.

Θλίψη για το θάνατο των δύο πιλότων – Τι συνέβη μετά την απώλεια του πλωτήρα – Τα μοιραία δευτερόλεπτα

Στο βίντεο ντοκουμέντο της ΕΡΤ φαίνεται το καναντέρ να κάνει δύσκολους ελιγμούς, στη προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά στη χαράδρα. Όταν παίρνει δεξιά στροφή και χαμηλώνει, στη φάση της ρίψης του νερού, φαίνεται στα πλάνα, να προσκρούει με το δεξί φτερό σε δέντρο και να χάνει τον δεξιό πλωτήρα που έχει στο κάτω μέρος του δεξιού φτερού, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους. Από κει και ύστερα δεν υπήρχε ούτε χρόνος αλλά κυρίως ούτε χώρος ελιγμών.

Η μοιραία ρίψη νερού στη χαράδρα

H κάμερα της ΕΡΤ εντόπισε σε ένα σημείο, κοντά στη συντριβή του αεροπλάνου, με σπασμένο ένα κλαδί που ενδέχεται σε αυτό να προσέκρουσε το Canadair CL-215 και στάθηκε αιτία για να χάσει τον πλωτήρα και πιθανώς να υποστεί και άλλες ζημιές, που συνετέλεσαν στην πτώση.

«Δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω ότι τρία λεπτά πριν μιλούσα μαζί τους »

«Είχαμε επικοινωνία μαζί τους. Δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν «είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε». Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε, μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε».

Αυτά ήταν τα λόγια που είπε στο OPEN ο πυροσβέστης, ο τελευταίος άνθρωπος δηλαδή που επικοινώνησε με τους ήρωες πιλότους μας, τον Σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον Ανθυποσμηναγό, Περικλή Στεφανίδη, πριν τη συντριβή του Canadair και τον θάνατό τους που βύθισε τη χώρα στο πένθος.

Ακόμη, ο πυροσβέστης τόνισε: «Δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω ότι τρία λεπτά πριν μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε». Σε αυτό το σημείο να προστεθεί ότι η  Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο και στον θάνατο των δύο χειριστών.

Θρήνος στα Χανιά για τον Σμηναγό Χρήστο Μουλά

Την ίδια ώρα, στα Χανιά, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους, καθώς ο 34χρονος Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, είχε περάσει την παιδική και την εφηβική του ηλικία στον Αποκόρωνα με τους γονείς του να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύντροφός του είναι έγκυος περίπου 3,5 μηνών, ένα παιδί που ο ίδιος δεν θα μπορέσει να γνωρίσει, αλλά εκείνο θα είναι περήφανο για τον πατέρα του. Η τραγική είδηση σκόρπισε βαθιά θλίψη στην Κρήτη και ήδη συγγενείς και φίλοι του Χρήστου Μουλά με αναρτήσεις τους εκφράζουν την οδύνη τους για τη νέα τραγωδία.

Στο πένθος η Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς για τον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη

Παράλληλα, στο πλευρό της οικογένειας του Περικλή Στεφανίδη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν αργά χθες το απόγευμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να παράσχουν ψυχολογική στήριξη στους δικούς του, καθώς το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ.

Ο 27χρονος Ανθυποσμηναγός (Ι), συγκυβερνήτης του μοιραίου Canadair CL-215 που συνετρίβη χθες το απόγευμα στο χωριό Πλατανιστός κοντά στην Κάρυστο, την ώρα της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς που καίει από την περασμένη Κυριακή στην περιοχή, καταγόταν από το Παλαιό Αγιονέρι και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ φοίτησε αρχικά στο 16ο Γυμνάσιο και κατόπιν στο 16ο Λύκειο της Ξηροκρήνης.

Εκτός από τον πλωτήρα μάλλον έπαθε ζημιά και στο πηδάλιο

Για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους μίλησε στην ΕΡΤ ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης ο οποίος δήλωσε ότι «το βίντεο αυτό θα μας στοιχειώνει για πάντα».

Όπως είπε ο ίδιος έχει κάποια ερωτήματα αναλύοντας το επίμαχο βίντε εκφράζοντας την απορία εάν ο πλωτήρας ήταν το μόνο σύστημα που υπέστη ζημιά. «Για όσους βλέπουν και ξαναβλέπουν αυτό το βίντεο να επισημάνουμε να προσέξουν εκείνο το κόκκινο κομμάτι του πτερυγίου που αμέσως μετά, πηγαίνοντας προς το εσωτερικό της πτέρυγας, βρίσκεται το πηδάλιο. Στο πίσω μέρος της πτέρυγας (του αεροσκάφους) είναι ένα από τα πηδάλια ελέγχου. Είναι το πηδάλιο κλίσης» είπε εκτιμώντας ότι το πιθανότερο είναι να είχε χαθεί ο έλεγχος του αεροσκάφους εξαιτίας της βλάβης του.

«Έχουμε ξαναδεί αεροπλάνα να χάνουν τον πλωτήρα (το βοηθητικό εξάρτημα του καναντέρ το οποίο τον βοηθάει στην προσθαλάσσωση για να μην ακουμπήσει το φτερό κάτω). Έχει συμβεί σε υδροληψία. Δεν ήμασταν μέσα στο αεροπλάνο. Δεν έχουμε τα στοιχεία, αλλά το ερώτημα που υπάρχει είναι αν το εκείνο το πτερύγιο που υπάρχει σε εκείνο το σημείο παρέμεινε ακέραιο στη συνέχεια. Διότι αν δεν παρέμεινε, τότε το αεροπλάνο θα είχε ένα σοβαρό πρόβλημα ελέγχου» σημείωσε.

 

Με πληροφορίες από In.gr, ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Κάρυστος: Σοκάρουν οι εικόνες από τα διασκορπισμένα συντρίμμια του Canadair

Τραγωδία στην Κάρυστο: Η τελευταία μοιραία ρίψη νερού του Canadair

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ