Carl Bildt: Οι συμμαχίες είναι συνήθως σαν την κινούμενη άμμο, ισχυρή συμμαχία το ΝΑΤΟ

Newsroom
Newsroom

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας

Στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται παγκοσμίως και στις αλλαγές των ισορροπιών στις συμμαχίες αναφέρθηκαν ο πρώην Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations - ECFR) Carl Bildt και ο Στρατηγός και πρώην διευθυντής της CIA, Πρόεδρος του KKR Global Institute, κ. κ. David H. Petraeus συνομιλώντας με τον Nik Gowing, ιδρυτλης του, Thinking the Unthinkable, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως τόνισε ο κ. Bildt «οι συμμαχίες είναι συνήθως σαν την κινούμενη άμμο. Το ΝΑΤΟ είναι μία ισχυρή συμμαχία που έχει ενδυναμωθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα». Παράλληλα, ανέφερε πως από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έως και σήμερα βρισκόμαστε στο τέταρτο του αιώνα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη. «Από το 2008 παρατηρείται οικονομική, πολιτική και γεωπολιτική αταξία» είπε. Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε πώς η Δύση πρέπει να κυριαρχήσει υπέρ της χώρας και της παγκόσμιας τάξης σημειώνοντας πως αποτελεί παράγοντα αξιοπιστίας για τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να επιλυθούν οι εντάσεις όπου υπάρχουν, όπως για παράδειγμα σε χώρες του παγκόσμιου νότου και να δημιουργηθούν συμμαχίες για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η υγεία, χωρίς να αποκλείει και την Κίνα από τις συμμαχίες αυτές. Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν συμμαχίες με την Ινδία που μέσα σε μία δεκαετία θα βρεθεί από την 6η στην 3η θέση ως η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένη από ποτέ» τόνισε ο κ. Petraeus σημειώνοντας πως ενώ υπάρχουν και άλλες συμμαχίες ανά τον κόσμο δεν έχουν την πολιτική της συλλογικής αμυντικής βάσης χαρακτηρίζοντάς τη συνθήκη αυτή ως ένα μεγάλο «δώρο» για την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Petraeus ορισμένοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την σπουδαιότητα των αλλαγών σε διεθνές επίπεδο που επηρεάζουν επίσης και το παγκόσμιο εμπόριο οδηγώντας σε επιβράδυνση την παγκοσμιοποίηση κατά την τελευταία δεκαετία. Στην Ευρώπη σήμερα, παρατηρείται, όπως είπε η μεγαλύτερη ενότητα από το τέλος του παγκοσμίου πολέμου λόγω των πολιτικών που ακολούθησε ο Πούτιν. «Ήθελε να κάνει μεγάλη τη Ρωσία και έκανε μεγάλο το ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά. Ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο της Κίνας στη δημιουργία του νέου παγκόσμιου χάρτη ισορροπιών τονίζοντας πως η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τις κινήσεις που επιλέγει να κάνει το Πεκίνο. Επιπρόσθετα, μιλώντας για τις αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια τόνισε ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό και σημείο ελέγχου για πολλά ζητήματα προκειμένου να καθοριστεί πώς θα προχωρήσει μία επένδυση. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ινδίας τόνισε πως αποτελεί μία από τις πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» εφοδιαστικών αλυσίδων παγκοσμίως. Σημείωσε, δε, πως αν η Ινδία βελτιώσει τις υποδομές της και άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια θα διαμορφώσει μία θέση ολοένα και πιο σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ