ΔΕΘ: Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία θα ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας

ΔΕΘ: Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία θα ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Πρόταση για την άμεση ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας αναμένεται να καταθέσει απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 85ης Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να προχωρήσει σε αναλυτική πρόταση για τη διαγραφή των βαρών τα οποία γεννήθηκαν μέσα στην περίοδο του lockdown και οφείλονται κατά κύριο λόγο όχι σε δομικές αδυναμίες των επιχειρήσεων αλλά στους άνωθεν περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην αγορά στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η πρόταση εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει τη διαγραφή όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και ενός σημαντικού τμήματος της βασικής οφειλής. Στόχος της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφυγή των «λουκέτων» για χρεωμένες επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι σε συνθήκες κανονικότητας μπορούν να ανακτήσουν τον δυναμισμό τους και να ενισχύσουν την απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει ξεχωριστές προτάσεις για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και θα παρουσιάσει ένα ευρύ πλέγμα προτεινόμενων ρυθμίσεων για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα επιβαρυμένα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτές τις διατάξεις θα περιλαμβάνεται όπως όλα δείχνουν και ειδικό πρόγραμμα για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. 

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Περαιτέρω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ η οποία σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται πιο επιτακτική αυτή την περίοδο εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που επιφέρουν στους μισθωτούς οι ανατιμήσεις βασικών προϊόντων, η εκτίναξη των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η συνεχής αύξηση των τιμών των ενοικίων.

Παράλληλα, με γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης θα επικαιροποιήσει στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πιλοτική εφαρμογή της 35ωρης εργασίας και στην Ελλάδα δίχως μείωση μισθού. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα προτείνει την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα επιλέξουν να απασχολούν εργαζομένους σε 35ωρη βάση. Ταυτόχρονα αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή του για την κατάργηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21) με αφορμή και τις πρόσφατες τάσεις περαιτέρω ελαστικοποίησης που καταγράφονται στην αγορά εργασίας.

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης με συναινέσεις και «συνέχεια του κράτους»

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα αναφέρουν επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει  μια συνολική πρόταση για αλλαγή του μοντέλου της διακυβέρνησης καταγγέλλοντας ότι το «επιτελικό κράτος» που βασίστηκε στην αύξηση του αριθμού των μετακλητών αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματικό και πολυδάπανο. Κατά πληροφορίες η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπει διακομματική συναίνεση σε κρίσιμους τομείς η οποία θα συνδυάζεται με προβλέψεις ώστε να εισαχθεί και στην ελληνική δημόσια διοίκηση η λογική της συνέχειας σε πρόσωπα και δομές που ανεξαρτήτως του εκλογικού κύκλου.

Ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει επίσης προτάσεις για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα οι καταγραφόμενες ελλείψεις. Επιπλέον αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά την κατάργηση της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής που αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει ως εξής:

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου

10:00 Συνάντηση με τη Διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo

10:30 Συνάντηση με Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ- Helexpo

10:45 Περιοδεία σε Περίπτερα της Έκθεσης

19:30 Ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

13:00 Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ