Διαβεβαιώσεις Κουρουμπλή για έρευνα σε βάθος

Όπως είπε: Δεν θα υπάρξει αδράνεια μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Δεν θα υπάρξει αδράνεια, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που οι μετρήσεις θα μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος, μαζί με τον πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, έκαναν επιθεώρηση των εργασιών, στον χώρο του ναυαγίου, και των επιχειρήσεων που είναι σε εξέλιξη για τον καθαρισμό των ακτών στη Σαλαμίνα και στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, «όλοι πονάμε με αυτό που έγινε, αλλά το να μιλάμε για οικολογική καταστροφή το θεωρώ υπερβολή και κυρίως να προβάλλουμε εικόνες της πρώτης και της δεύτερης μέρας».

Σε ό,τι αφορά το πώς έγινε το ναυάγιο, είπε πως οι έλεγχοι που θα κάνει το υπουργείο θα είναι αυστηρότατοι, ενώ προανήγγειλε και θεσμικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η αρμοδιότητα του υπουργείου να ελέγχει αυτό το επίπεδο των σκαφών θα περάσει στους νηογνώμονες, ενώ έκανε επίσης γνωστό ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου θα συγχωνευθεί με τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερος και ποιοτικότερος έλεγχος των δραστηριοτήτων που μπορεί να υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε πως «κάθε μέρα που κάνουμε περιοδεία σε αυτούς τους χώρους διαπιστώνεται βελτίωση και εντείνουμε τις προσπάθειες».

Από την πλευρά του ο κ. Λεβέντης δήλωσε πως «ο κ. Κουρουμπλής κάνει το καλύτερο δυνατό, έχει όλες τις υπηρεσίες μέρα – νύχτα σε επαγρύπνηση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, έχει επιτευχθεί μια σημαντική βελτίωση και οι εστίες ρυπάνσεως έχουν εγκλωβιστεί σε ειδικούς χώρους στη θάλασσα. «Βέβαια» όπως είπε «υπάρχουν και μπαλώματα ρύπανσης στο πέλαγος».

Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την εκτίμηση πως «σε έναν δύο μήνες, εάν οι υπηρεσίες δουλέψουν θα έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα αποσόβησης του κακού».

Επισήμανε πως μένει να εξεταστούν οι ευθύνες, που είναι υπόθεση της δικαιοσύνης: Το πώς έγινε αυτό, αν οι υπηρεσίες είχαν δώσει σωστά άδειες στον άνθρωπο αυτό ή όχι.

Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος θα ζητήσει να γίνει συζήτηση για το όλο θέμα και στην Ολομέλεια της Βουλής, «δηλαδή να συντονιστούν λίγο καλύτερα οι υπηρεσίες, είτε στις πυρκαγιές είτε στη θαλάσσια ρύπανση είτε στους σεισμούς, να μην υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες, που αφού γίνει το κακό να ψάχνονται, αλλά να το συντονίσουν λίγο καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη, είπε πως επειδή υπάρχει μέσα στο βυθισμένο πλοίο μαζούτ, η κύρια προσπάθεια είναι να αντληθεί, να μην υπάρχει κίνδυνος νέας ρύπανσης, περαιτέρω ρύπανσης. Δηλαδή να απορρυπάνουμε αυτό που έχει χυθεί, και να μη διαρρεύσει καινούργιο, γιατί θα ήταν έγκλημα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ