Διακοπή αποκατάστασης του Βαλιδέ τζαμί ζήτησε ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

Διακοπή αποκατάστασης του Βαλιδέ τζαμί ζήτησε ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

Από Άδωνη Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα ζήτησε να σταματήσει η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του μνημείου


Τη διακοπή της χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης του Βαλιδέ τζαμί της Μυτιλήνης ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Αφορμή για το αίτημα αυτό του κ. Μουτζούρη ήταν η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

«O περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου που είχε εγκριθεί και ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020 με ποσό χρηματοδοτήσεως 1,2 εκατ. ευρώ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή αφού δεν μπορεί να τον αφήσουν αδιάφορο «τα όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη και ιδιαίτερα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φορέας εκτέλεσης του έργου που έχει ήδη ξεκινήσει να εκτελείται, είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, Εκτός από την επισκευή του κυρίως χώρου του τζαμιού, η μελέτη προβλέπει την επισκευή και στήριξη του μιναρέ του, αλλά και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Το Βαλιδέ Τζαμί στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης είναι το παλαιότερο στο νησί, κτίστηκε το 1615 και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1981 από το υπουργείο Πολιτισμού. Έκτοτε δεν υπήρξε η παραμικρή εργασία συντήρησης του μνημείου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ