Διεθνής διάσκεψη στο Παρίσι για τη Λιβύη: Οι προτεραιότητες της Αθήνας

Δεν συμμετέχει η Τουρκία

Στο Παρίσι στρέφονται τα βλέμματα της παγκόσμιας διπλωματίας, όπου την Παρασκευή συγκαλείται η διάσκεψη για τη Λιβύη, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και της χώρας μας, αλλά χωρίς την Τουρκία, η οποία απαιτούσε να μην προσκληθούν Ελλάδα και Κύπρος. Οι προτεραιότητες της Αθήνας για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και αποχώρηση των ξένων ένοπλων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος συγκλίνουν με αυτές της διεθνούς κοινότητας.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη περίπου 20 αρχηγών κρατών στο Παρίσι, όπου και θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη, η Αθήνα διεθνοποιεί την ατζέντα της αναφορικά με την επόμενη μέρα στην ταραγμένη χώρα της βορείου Αφρικής.

«Είναι απολύτως ζωτικό, και συμφωνούμε όλοι σε αυτό, να τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες, να γίνουν οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου όπως έχει συμφωνηθεί, αλλά πρωτίστως να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, όλοι οι ξένοι μισθοφόροι το συντομότερο δυνατό από την Λιβύη. Έτσι ώστε ο λαός της φίλης γειτονικής χώρας να μπορέσει ο ίδιος, απερίσπαστος, να πάρει τις τύχες του στα χέρια του» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο προεδρείο της διάσκεψης θα βρεθούν οι Μακρόν, Ντράγκι και Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι. Διακριτή θέση στο τραπέζι κρατούν η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ παρόντες θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Εκτός νυμφώνος ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η διάσκεψη της Παρασκευής στο Παρίσι είναι επίσης σημαντική για να επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρξει περισσότερη σταθερότητα στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Δέκα χρόνια μετά την ανατροπή Καντάφι, η διεθνής κοινότητα θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα τη μετάβαση της χώρας στην πολιτική ομαλότητα με τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο επίσης η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι τουρκικές και φιλοτουρκικές δυνάμεις. Ψηλά στην ατζέντα των Ευρωπαίων ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Λιβύης, ενώ οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε μια μεγάλη ομάδα χωρών που, σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι προσηλωμένες στο δρόμο της νομιμότητας, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας στην παρουσίαση του βιβλίου «Διεκδικητικός Πατριωτισμός».

Ως παράγοντα αποσταθεροποίησης υπέδειξε την Τουρκία στο Συνέδριο της Βαλτικής για την Άμυνα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως είπε «σήμερα περισσότερο από ποτέ αυταρχικοί ηγέτες και χώρες επιδιώκουν να αυξήσουν την ισχύ τους υιοθετώντας αναθεωρητικές και επιθετικές στρατηγικές και πολιτικές που αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τα Διατλαντικά συμφέροντα, καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα».

Σαφώς ενοχλημένος από τις συμμαχίες της Αθήνας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Yπάρχουν δυτικές χώρες που χωρίς να βλέπουν το μπόι τους, θέλουν να υφαρπάξουν ρόλο στην Μεσόγειο. H Ελλάδα παίρνοντας θάρρος από αυτές τις χώρες δημιουργεί συμμαχίες αλλά τέτοιες είναι αντίθετες με το πνεύμα του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ στη Χουριέτ.

Με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ συνομίλησε τηλεφωνικώς ο Νίκος Δένδιας.

 

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ