Δίκη για Μάτι: Συγκλόνισε ο Δημήτρης Κατσουλάκης - Έχασε όλη την οικογένειά του

Newsroom
Newsroom

Ο νεαρότερος μάρτυρας που κατέθεσε στην δίκη, σώθηκε γιατί βρισκόταν στην Κρήτη - Πρώτη απόφαση αποζημίωσης συγγενών

Ελήφθη η πρώτη απόφαση για την αποζημίωση θυμάτων από το ελληνικό Δημόσιο, βάσει της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημίωση 300.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς νεκρής 77χρονης κατοίκου Nέου Bουτζά.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησε έγκαιρη εκκένωση των κατοίκων του Νέου Βουτζά, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα. Εκκρεμούν πολλές ακόμη αγωγές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συγκλονιστικές καταθέσεις των συγγενών των 104 νεκρών και των εγκαυματιών που έζησαν τον εφιάλτη στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Απανθρακώθηκαν. Δεν είχα δει κανέναν. Απλά ήταν ένα χαρτί»

Ο Δημήτρης Κατσουλάκης έχασε όλη του την οικογένεια. Τον 24χρονο αδερφό του, την 47χρονη μητέρα του, τον 50χρονο πατέρα του και την γιαγιά του.

Όταν τους έχασε, ήταν 17,5 χρόνων. Είναι ο νεαρότερος μάρτυρας που καταθέτει. Σώθηκε επειδή έλειπε στην Κρήτη.

«Είχα κατέβει στην Κρήτη. Μαθαίνω ότι έχει ξεσπάσει φωτιά στη Κινέτα. Με πήρε ο αδελφός μου κάποια στιγμή το μεσημέρι και μου λέει έχει φωτιά στην Κρήτη και να προσέχω. Του λέω εσείς καλά; Μου απαντάει, ναι. Αργότερα, προσπαθούσα να πάρω τους γονείς μου δεν απαντούσαν. Κατά τις 6:30 με παίρνει τηλεφωνο η νονά μου και μου λέει έχουν εγκλωβιστεί. Με πήρε τα ξημερώματα, τελικά, η θεία μου και μου λέει ότι πρέπει να ανέβω στην Αθήνα διότι η οικογένεια μου αγνοείται».

Περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε φτάνοντας στο Μάτι, ανέφερε πως ήταν σαν να έχει πέσει βόμβα. «Βρήκα μετά από πολύ περπάτημα τα αυτοκίνητα τους. Τα οποία ήταν άθικτα. Εκεί λέω υπάρχει ελπίδα να τους βρουμε. Διαψεύστηκα αργότερα. Ήταν ένα εξαήμερο πολύ κακό στη ζωή μου. Με ενημέρωσε η θεία μου ότι ταυτοποιήθηκαν γονείς μου.

«Ήταν τύχη που δεν ήμουν εδώ. Μου ‘ρθε χαρτί σπίτι ότι ήταν απανθράκωση. Δεν ήξερα τίποτα. Ήταν πολύ σκληρό πράγμα. Αυτό το πράγμα ήταν αδιανόητο. Μόνο ένα χαρτί, απανθράκωση. Έπρεπε να το αποδεχτώ. Δεν είχα άλλη επιλογή. Ρωτούσα άλλους ανθρώπους. Από τύχη έλειπα. Θα ’μουν μαζί τους σήμερα. Δεν υπήρχε βοήθεια από κανέναν. Έπρεπε να κάνουν κάτι μόνοι τους. Άλλοι τα κατάφεραν. Άλλοι δεν τα κατάφεραν. Μετά έπρεπε να βρω τη δύναμη να συνεχίσω», είπε ο Δημήτρης.



«Από τη μία στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε και χωρίς την οικογένεια μας και με ένα παιδί ορφανό»

Λίγο νωρίτερα είχε καταθέσει η θεία του Δημήτρη, Μαρία Αβραμίδου, που επίσης έχασε πολλά μέλη από την οικογένειά της.

«Ήμασταν στο σπίτι στο Μάτι. Εγώ ήμουν με την κόρη μου. Εγώ θα έφευγα το απόγευμα έτσι και αλλιώς. Είχαμε ακούσει για φωτιά στην Κινέτα και κάποια στιγμή ακούσαμε και για Καλλιτεχνούπολη. Εγώ θα έφευγα γύρω στις 7. Η μητέρα μου και η αδελφή μου επέμεναν να φύγω νωρίτερα. Τελικά πήρα την κόρη μου και φύγαμε στις 6 παρά 5…Βγήκα στη Μαραθώνος με κατεύθυνση προς Αθήνα. Στην είσοδο προς Νέο Βουτζά είδα δύο υδροφόρες. Παρατήρησα ότι δεν υπήρχαν αυτοκίνητα στη Μαραθώνος ήταν σαν να φεύγαμε μόνες μας» είπε η μάρτυρας που εικοσι λεπτά αργότερα μίλησε με την αδελφή της η οποία ήταν σε πανικό.

«Έκλαιγε φοβόταν ότι θα καεί το σπίτι μας. Στο τελευταίο τηλεφώνημα μου, η μητέρα μου, μου είπε ότι έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα, μου είπε ”είναι μπροστά μου φλόγες”. Εγώ το θεώρησα υπερβολή. Παίρνω ξανά το τηλέφωνο ήταν νεκρό. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με κανένα τους. Κάποια στιγμή μιλάω με κάποιον στην Πυροσβεστική. Λέω έχω 4 ανθρώπους στη λεωφόρο Δημοκρατίας που δεν ξέρω που είναι τώρα».

«Αργότερα ακούσαμε στην τηλεόραση ότι κάποιους τους πάνε στα νοσοκομεία και ότι φτάνει κοσμος στο λιμάνι της Ραφήνας. Ήμουν σίγουρη ότι θα τους βρω εκεί. Μάλιστα πήρα και μπουρνούζια και πετσέτες, μήπως έχουν βραχεί, ήμουν σίγουρη ότι θα τους βρω εκεί» είπε η μάρτυρας που τελικά έμαθε πως η οικογένεια της έχει βρεθεί απανθρακωμένη.

«Ο άλλος μου ανιψιός ήταν στην Κρήτη, έζησε από τύχη. Ήρθε με την πρώτη πρωινή πτήση. Φύγαμε να πάμε μέσα στο Μάτι, μήπως κάτι βρούμε. Αντίκρυσα ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Ήταν ασύλληπτη η εικόνα. Το σπίτι ήταν ολοσχερώς καμένο. Πάω προς Κόκκινο Λιμανάκι. Ήταν μία μάζα με αυτοκίνητα καμένα. Το ένα πάνω στο άλλο δεν μπορώ να σας το περιγράψω».

«Ο ανιψιός μου βρήκε τα αυτοκίνητα των δικών μας άθικτα αλλά εκείνους πουθενά. Έμαθα για DNA. Πάμε στο Γουδί, δίνουμε. Είχα ένα παιδί τον Δημήτρη σπίτι, που δεν ήθελε να ακούει ούτε ειδήσεις και ζούσαμε την αναμονή, περιμένοντας να έχουμε κάποιο νέο. Κάποια στιγμή τον βλέπω και παίρνει ένα αναπτήρα να κάψει το πόδι του. Του λέω τι κάνεις; Τίποτα, να δω τι έχουν νιώσει».

«Την Κυριακή μας είπαν ότι έχουν ταυτοποιηθεί και οι 4 και να πάμε να τους παραλάβουμε από το Σχιστό. Βρήκαμε μόνο δύο τάφους, βάλαμε αδελφή μου και γαμπρό μου μαζί και μητέρα με ανιψιό. Από τη μία στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε και χωρίς την οικογένεια μας και με ένα παιδί ορφανό. Την ημέρα της κηδείας ήταν η ημέρα των γενεθλίων του. Είχαμε μπροστά μας 4 λευκά φέρετρα», είπε η κ. Αβραμίδου συγκλονίζοντας το ακροατήριο.

Για δόλο και όχι μόνον ανικανότητα και κακό συντονισμό έκαναν λόγο μάρτυρες

Η Ανδριανή Καλεγιαννάκη έχασε τον γιο, τον αδελφό και τους γονείς της. Έκανε λόγο για δόλο, κυνικότητα και προσωπικές φιλοδοξίες των κατηγορουμένων.

«Πιστεύω ότι δεν ήταν θέμα ανικανότητας και κακού συντονισμού πιστεύω ότι υπήρχε και δόλος. Το πιστεύω ακράδαντα. Αν έχετε διαβάσει ηχητικό Ματθαιόπουλου- Λιοτσου…» είπε η μάρτυρας με την πρόεδρο να την διακόπτει.

«Ο γείτονας φώναξε στον αδερφό μου τον Γιάννη ”φωτιά”. Υπήρχαν άνθρωποι που έφυγαν με τα εσώρουχα. Δεν μπορούσα να βρω τον αδερφό μου. Μετά είχαν κλείσει το δρόμο και δεν μπορούσα να περάσω. Με τα χίλια ζόρια με άφησαν να περάσω από τη διασταύρωση της Ραφήνας στις έντεκα και μισή τη νύχτα. Αρχίσαμε και τρέχαμε…Πηγαίναμε στα ξενοδοχεία, στο λιμάνι της Ραφήνας».

«Και την επόμενη μέρα ακούω ότι βρέθηκαν είκοσι έξι άτομα σε ένα οικόπεδο που δεν το είχα ξανακουσει. Ούτε μου πήγε το μυαλό μου ότι θα ήταν εκεί οι δικοί μου» είπε και συνέχισε:

«Στην Κινέτα εκκενώθηκαν τρία χωριά και δεν έγινε το ίδιο στο Μάτι. Ακούσαμε από τη Δούρου ότι η στραβή έγινε στην βάρδια της. Το ακούσαμε και αυτό! Κυνικοί μέχρι εκεί που δεν παίρνει» είπε, κλείνοντας την κατάθεση της στη δίκη για το Μάτι.

Πηγ;E: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ News

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ