Δίκη για την πλημμύρα στην Μάνδρα - Τι είπε η Εισαγγελέας στην πρότασή της για τους κατηγορούμενους

Δίκη για την πλημμύρα στην Μάνδρα - Τι είπε η Εισαγγελέας στην πρότασή της για τους κατηγορούμενους

Ζητώντας μόνο μία αθώωση από τους 21 κατηγορούμενους, η εισαγγελέας επί ώρες στοιχειοθέτησε πλήρως τους λόγους που ζήτησε την ενοχή κάθε υπόλογου, επικαλούμενη τη νομοθεσία που διέπει κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία.

Μία προς μία όλες τις πράξεις και τις παραλείψεις κάθε κατηγορούμενου για την τραγωδία της Μάνδρας απαρίθμησε στην πρόταση της η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πετρούλα Μακρή, κάνοντας λόγο για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος».

Η κυρία Μακρή καταλόγισε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα κάθε αρμόδιου, τα οποία -όπως ανέφερε- επέδρασαν στο να πληγεί η Μάνδρα από ένα πλημμυρικό φαινόμενο που θα μπορούσε να έχει μετριαστεί η σφοδρότητα του αν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.

Ζητώντας μόνο μία αθώωση από τους 21 κατηγορούμενους, η εισαγγελέας επί ώρες στοιχειοθέτησε πλήρως τους λόγους που ζήτησε την ενοχή κάθε υπόλογου, επικαλούμενη τη νομοθεσία που διέπει κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η σφοδρή νεροποντή που έπληξε την Δυτική Αττική τις 14 έως και τις 15 Νοεμβρίου 2017, θα μπορούσε να μην έχει καταλήξει στην τραγωδία με τους 25 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές καταστροφές αν είχαν ληφθεί μέτρα. Τόνισε μάλιστα, πως η περιοχή είχε "δώσει" και το 2015 πλημμυρικά φαινόμενα, γεγονός που -όπως είπε- θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει κάθε αρμόδια υπηρεσία ώστε «να μην κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες πολιτών».

Εξειδικεύοντας τις ευθύνες ενός εκάστου κατηγορούμενου, η κυρία Μακρή ξεκίνησε με την τότε περιφερειάρχη Αττικής, πρώτη στον κατάλογο των 21 υπευθύνων που δικάζονται για την υπόθεση, λέγοντας πως η κυρία Δούρου για περισσότερους από δέκα λόγους που αφορούν παραλείψεις της σε σειρά καθηκόντων, πρέπει να κηρυχθεί ένοχη. Κατά την εισαγγελέα, η κατηγορουμένη παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και ολοκληρώσει σειρά έργων και επεμβάσεων αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε «υψίστης σημασίας| αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιίας στην παλαιά Εθνική Οδό, στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα. Λίγο νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός είχε αναφερθεί στον εν λόγω δρόμο, λέγοντας ότι λειτούργησε για τον όγκο νερού που κατέβαινε με σφοδρότητα από το όρος Πατέρα ως «ανοικτός αγωγός» για τα ύδατα.

Είπε επίσης στους δικαστές πως δεν ισχύει η θέση που εξέφρασε απολογούμενη η πρώην περιφερειάρχης, ότι δηλαδή δεν γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο της Μάνδρας. Επικαλέστηκε, μάλιστα, συνεντεύξεις και τοποθετήσεις της κυρίας Δούρου, πριν την εκλογή της, τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά και αμέσως μετά. «Αναφερόταν σε αναγκαία έργα υποδομής κάνοντας ειδική μνεία σε συνοικίες της Δυτικής Αττικής» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας διαβάζοντας σχετικά αποσπάσματα . Επιπλέον, η κυρία Μακρή επικαλέστηκε και κατάλογο έργων μεγάλης προτεραιότητας που είχε καταρτίσει η Περιφέρεια στα τέλη του 2015, στον οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη περιοχή. «Θεωρείται δεδομένη από το 2015, επομένως, η γνώση τής περιφερειάρχου για την κατάσταση με την περιοχή, που θεωρούνταν Ζώνη, δυνητικά, υψηλού κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει εκ των καθηκόντων της. Επρόκειτο για έργα ζωτικής σημασίας».

Παρόλα αυτά, κατά την κυρία Μακρή, η Περιφέρεια αδράνησε, δεν κίνησε καν διαδικασίες στο πλαίσιο κατεπείγουσας ανάγκης ώστε αντιπλημμυρικά έργα ύψιστης προτεραιότητας να επισπευστούν.

Δριμεία ήταν η τοποθέτηση της εισαγγελέως και για την τότε δήμαρχο Μάνδρας, στην οποία καταλόγισε σειρά παραλείψεων, επεμβάσεων και ενεργειών κυρίως για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, μεταξύ των οποίων και του Δήμου, που είχαν ανεγερθεί σε κρίσιμα σημεία εντός ή στις όχθες ρεμάτων.

 

Δείτε επίσης

Η Δούρου για την πρόταση της εισαγγελέως για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Μάνδρα: Την ενοχή των 20 από τους 21 κατηγορούμενους ζήτησε η εισαγγελέας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ