Δικηγόροι: Τρία χρόνια απλήρωτοι για τη νομική βοήθεια

Newsroom
Newsroom

Απέχουν από τη διαδικασία νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος

Λόγω της αποχής των δικηγόρων από τη διαδικασία της νομικής βοήθειας αναβλήθηκε πριν από τρεις ημέρες η δίκη Τοπαλούδη, προκαλώντας την οργή της οικογένειας. Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός, «κατηγόρησαν τους δικηγόρους για την αναβολή, αλλά ποιος θα δούλευε αν είχε τρία χρόνια να πληρωθεί; Δικαιοσύνη με απλήρωτους υπαλλήλους δεν γίνεται».

Οι δικηγόροι απέχουν από τη διαδικασία της νομικής βοήθειας τρεις εβδομάδες τώρα, καθώς δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες τους εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια. Νομική βοήθεια είναι η παροχή νομικής εκπροσώπησης για τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν δικηγόρο για να τους εκπροσωπήσει. Ωστόσο, καθώς στην υπηρεσία ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων) που ελέγχει τα σχετικά έγγραφα μόνο δύο υπάλληλοι είναι αρμόδιοι για την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής, οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες.

Το ΤΑΧΔΙΚ τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από υπαλλήλους, εξετάζει τους φακέλους του καλοκαιριού του 2019, ωστόσο για κάποια Πρωτοδικεία η εκκαθάριση βρίσκεται ακόμα πιο πίσω, στα τέλη του 2018. Τα στοιχεία του δικηγορικού συλλόγου αναφέρουν ότι εκκρεμούν 43.000 φάκελοι για εκκαθάριση, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο 30.000 νομικές πράξεις όπου απαιτείται η παροχή νομικής βοήθειας. Το εισοδηματικό όριο κάτω από το οποίο μπορεί ένας πολίτης να ζητήσει νομική βοήθεια ήταν τα 7.500 ευρώ, ωστόσο πριν ένα χρόνο ανέβηκε στα 12.500 ευρώ, οπότε συμπεριλαμβάνονται πολύ περισσότεροι δικαιούχοι πολίτες. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχουν συσσωρευθεί πολύ περισσότερες οικονομικές εκκρεμότητες. Επιπλέον, σε όλες τις δίκες κακουργηματικού χαρακτήρα το κράτος είναι υποχρεωμένο να διορίζει δικηγόρο μέσω του μηχανισμού της νομικής βοήθειας εφόσον δεν προσλάβει κάποιος δικηγόρο, ακόμα και αν έχει μεγαλύτερο εισόδημα. Αυτό καθορίζεται ώστε σε βαριά αδικήματα να υπάρχει η ασφάλεια της υπεράσπισης για όλους. Η νομική βοήθεια έχει εφαρμοστεί και σε κάποιες περιπτώσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μόλις δύο υπάλληλοι του αρμόδιου ταμείου τώρα εξετάζουν φακέλους του καλοκαιριού του 2019.

«Το κράτος κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των δικηγόρων. Αυτό δεν είναι λογικό», τονίζει ο κ. Βερβεσός. «Αν ένας δικηγόρος οφείλει στο κράτος του δεσμεύουν τον ΑΦΜ. Αν το κράτος οφείλει σε έναν δικηγόρο δεν πειράζει;», τονίζει στην «Καθημερινή».

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου εξηγεί ότι τα σχετικά κονδύλια υπάρχουν, εφόσον έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό των τεσσάρων τελευταίων ετών. Πρόκειται για 15 εκατομμύρια κατ’ έτος, συνολικά περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Εξηγεί, επίσης, ότι ο δικηγορικός σύλλογος έχει προτείνει κατά καιρούς διάφορες λύσεις για να μπορέσουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ωστόσο καμία δεν έγινε δεκτή από την πολιτεία. «Προτείναμε να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές των δικηγόρων, αλλά μας είπαν ότι πρέπει να γίνει εκκαθάριση», λέει ο κ. Βερβεσός.

Τους τελευταίους μήνες πάντως γίνεται μια προσπάθεια να αποσπαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα υπάλληλοι από το υπουργείο Οικονομικών στο ΤΑΧΔΙΚ. Σύμφωνα με προκήρυξη που έχει βγει από το υπουργείο Οικονομικών (21/11/2022), όσοι υπάλληλοι επιθυμούν να μετακινηθούν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως το τέλος του έτους για κατ’ εξαίρεση απόσπαση, εφόσον η πάγια διαδικασία είναι μέσω της κινητικότητας. Μάλιστα προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 1.000 ευρώ για κάθε 500 φακέλους που θα εκκαθαρίζει ένας υπάλληλος. Με αυτή τη διαδικασία, εφόσον βέβαια υπάρξουν αιτήσεις, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στο ΤΑΧΔΙΚ από τον Φεβρουάριο. Ο κ. Βερβεσός εκτιμά, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δικηγόροι που προσφέρουν νομική βοήθεια είναι καταγεγραμμένοι σε σχετικό μητρώο στον δικηγορικό σύλλογο και η επιλογή τους γίνεται μέσω του καταλόγου που λειτουργεί με αλφαβητική σειρά και αλλάζει κάθε εβδομάδα. Η αμοιβή των δικηγόρων είναι η κατώτερη για κάθε πράξη που έχει οριστεί από τον δικηγορικό σύλλογο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ