«Το δυνατό σημείο της Ελλάδας στον καταδυτικό τουρισμό είναι τα ναυάγια»

Τί λέει ο παγκόσμια αναγνωρισμένος δύτης Κώστας Θωκταρίδης

«Το δυνατό σημείο της Ελλάδας στον καταδυτικό τουρισμό είναι τα ναυάγια, τα "σιδερένια πλοία"», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Κώστας Θωκταρίδης, παγκόσμια αναγνωρισμένος δύτης, με ρεκόρ στις βαθιές καταδύσεις μεικτών αερίων και -πάνω απ' όλα- ένας άνθρωπος που αγαπάει τη θάλασσα.

   Στις ελληνικές θάλασσες θα βρει κανείς τον «Βρετανικό», που «είναι και ένα από τα πιο διάσημα ναυάγια, μετά τον "Τιτανικό" και για πολλούς δύτες, το να καταδυθούν σ' αυτόν είναι ένα όνειρο, όπως και στον "Περσέα", ένα υποβρύχιο που βυθίστηκε κοντά στην Κεφαλονιά, ένα διάσημο ναυάγιομ, που γνωρίζουν οι φαν της κατάδυσης και από το οποίο μάλιστα είχε σωθεί και εις εκ των ναυτικών», εξηγεί ο κ. Θωκταρίδης, μιλώντας για το «ακατέργαστο διαμάντι» της τουριστικής δραστηριότητας, τον καταδυτικό τουρισμό.

   Χειριστής προηγμένων υποβρύχιων Αυτόνομων Οχημάτων (ROVs ήτοι Remotely Operated Vehicles/ Οχήματα με Χειρισμό από Απόσταση) τα τελευταία χρόνια, αλλά και -μεταξύ άλλων- πρωταθλητής ποδηλασίας, βατραχάνθρωπος και εκπαιδευτής σπηλαιοκαταδύσεων, ο κ. Θωκταρίδης περιγράφει τις εξελίξεις στη διεθνή τουριστική αγορά για τον συγκεκριμένο τομέα όπως και τις δυνατότητες για την Ελλάδα, με τη δική του ματιά.

   «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, είναι μια χώρα ασφαλής για τους τουρίστες, μια χώρα με καθαρά νερά, όπως και με πολύ εντυπωσιακό πολλές φορές γεωλογικό τοπίο, το δυνατό μας σημείο όμως είναι τα ναυάγια», τονίζει, εξηγώντας πως όλα όσα «κρύβονται» στα ελληνικά νερά είναι σημαντική ατραξιόν για τους καταδύτες. «Το δυνατό μας σημείο είναι τα ναυάγια, τα επονομαζόμενα "σιδερένια πλοία", τα οποία έχουν πολλές φορές και κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία. Όπου και να πάει κανείς, σε όποιος νησί και να βρεθεί, υπάρχει ένα ναυάγιο, κυρίως του Β' ΠΠ, που έχει μια σχέση με έναν λαό, π.χ τον ιταλικό, τον Γγρμανικό, τον αγγλικό, κάτι που κεντρίζει σε τεράστιο βαθμό το ενδιαφέρον των καταδυτών», αναφέρει με έμφαση ο κ. Θωκταρίδης.

    Ο έμπειρος εκπαιδευτής σπεύδει πάντως να εξηγήσει πως οι ελληνικές θάλασσες είναι υπεραλιευμένες και αυτό δεν βοηθά τον τομέα. «Δεν έχουν ψάρια οι θάλασσές μας συγκριτικά με άλλες χώρες. Όλοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ψαρεύουν εδώ και πολλά χρόνια παντού και δεν υπάρχουν προστατευόμενα νερά», εξηγεί.

   Η δυνητική αγορά

   «Οι δύτες είναι πάνω από 50.000.000 παγκοσμίως. Μόνο οι Γερμανοί που ασχολούνται με τις καταδύσεις αξίζει να σκεφτεί κανείς πως είναι 3.000.000 και μάλιστα το 1.000.000 απ' αυτούς ταξιδεύει κάθε χρόνο για καταδύσεις», αναφέρει ο κ. Θωκταρίδης, επισημαίνοντας μάλιστα πως η έντονη αυτή καταδυτική δραστηριότητα δεν λαμβάνει χώρα σε νερά με τα χαρακτηριστικά που ομοιάζουν των ελληνικών.

   «Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως οι δύτες απ' αυτές, τις κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τη χαρά να καταδύονται σε νερά με διαύγεια και φως όπως τα δικά μας, αλλά στη Βαλτική και σε λίμνες όπου η ορατότητα είναι πάρα πολύ χαμηλή», προσθέτει και τονίζει πως για τη χώρα μας υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρόν», αρκεί να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις.

   «Οι λεγόμενες καταδυτικές εκδρομές είναι διάρκειας μιας τουλάχιστον εβδομάδας, υπάρχουν δε tour operators που κάνουν αυτή τη δουλεία και μόνο», αναφέρει ο κ. Θωκταρίδης, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα μπήκε πρόσφατα σ' αυτόν τον τομέα, χωρίς προς το παρόν έντονη διαφήμιση, ωστόσο υπάρχουν δυνατότητες για ανοδική πορεία.

   Σε ποιους, ωστόσο, απευθύνεται αυτό το είδος τουρισμού; «Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει κατάδυση από 10 ετών και άνω αρκεί να είναι υγιής», τονίζει ο πολύπειρος δύτης, εξηγώντας πως από το 2006 η εκπαίδευση είναι τυποποιημένη καθώς και η Ελλάδα ακολουθεί ευρωπαϊκά πρότυπα. «Εφόσον και στη χώρα μας ένας εκπαιδευτής τηρεί τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας, η κατάδυση είναι ένα χόμπι που δεν ενέχει κινδύνους, δύσκολες καταστάσεις αν δεν ξεφεύγει από τους κανόνες. Είναι δε ένα χόμπι, στο οποίο κανείς δεν... κουράζεται αφού δεν λαχανιάζει, δεν καταπονείται».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ