Εφιαλτικές ώρες στη Ρόδο: Καίγονται σπίτια, εγκαταλείπουν οι κάτοικοι!

Newsroom
Newsroom

Νέο 112 σε κατοίκους χωριών που καίγονται - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Με τις φλόγες να «σαρώνουν» τεράστιες εκτάσεις γης, παίρνοντας «ώθηση» από ανέμους έντασης 7 μποφόρ, και τους κατοίκους να τρέχουν να διαφύγουν με κάθε μέσο εκκενώνοντας χωριά και ξενοδοχεία… Έτσι εξελίχθηκε το Σάββατο στο Νησί των Ιπποτών, μια εφιαλτική μέρα...

Φωτιές «παντού»

Ο Ρόδος καίγεται ήδη από την περασμένη Τετάρτη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των πέντε ημερών μάλιστα, οι φωτιές έχουν πλήξει διαφορετικές περιοχές του νησιού, στα βόρεια (Κάμειρος), στα δυτικά (Ατάβυρος), στα κεντρικά (Λάερμα) στα ανατολικά (ΛίνδοςΛάρδος) και στα νότια/νοτιοανατολικά (Κιοτάρι).

Η άπνοια που έγινε 7 μποφόρ

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η πυρκαγιά έκαιγε νότια από το χωριό Λάερμα όπου επιχειρούσαν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της με αποτέλεσμα οι φλόγες να κινηθούν νοτιότερα προς τα χωριά Λάρδος και Πυλώνα οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν μηνύματα από το 112 για να απομακρυνθούν.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν κάτοικοι της Ρόδου, ξεκίνησε με «άπνοια» ενώ και τις περασμένες ημέρες, παρά τις αναζωπυρώσεις, υπήρχε εικόνα… ύφεσης.  

Πέμπτη εφιαλτική νύχτα στη Ρόδο: Εικόνες «Αποκάλυψης» στο νησί-1

Ωστόσο  από το μεσημέρι και μετά, άνεμοι άρχισαν να πνέουν με ένταση 7 μποφόρ «ταξιδεύοντας» τις φλόγες, ενώ εντολή εκκένωσης μέσω του 112 έλαβαν και όσοι διέμεναν σε ξενοδοχειακές μονάδες στις περιοχές Ασκληπιείο, Κιοτάρι, Γεννάδι και Κάλαθος. Μάλιστα, εντολές για εκκενώσεις θα ακολουθούσαν και αργά το βράδυ. 

Σπίτια στις φλόγες στο χωριό Λάερμα

Όπως έγινε γνωστό, η φωτιά «μπήκε» στο χωριό Λάερμα όπου  τυλίχθηκαν στις φλόγες σπίτια, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές καθώς οι κάτοικοι είχαν αποχωρήσει βρίσκοντας καταφύγιο σε γειτονικά χωριά.

Ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου υπέστησαν φθορές από τη φωτιά (περιφερειακά, όχι στις κεντρικές τους εγκαταστάσεις) και εκκενώθηκαν από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτές, ενώ κάηκε και γνωστό beach bar στην παραλία Γλύστρα. 

Φυγή με κάθε μέσο  

Αυτήν την περίοδο υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη Ρόδο περίπου 200.000 τουρίστες, οι περίπου 8.000 από τους οποίους ήταν στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές.

Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν προληπτικά από το πύρινο μέτωπο, τουρίστες και κάτοικοι έφυγαν με κάθε μέσο: με αγροτικά φορτηγά, δημοτικά λεωφορεία, ιδιωτικά αυτοκίνητα, οχήματα της αστυνομίας και του στρατού αλλά και πεζή, ενώ υπήρξαν και πολλοί πολίτες που κατέληξαν σε παραλίες της νότιας Ρόδου από τις οποίες απεγκλωβίστηκαν με σκάφη, διά θαλάσσης. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πήραν μέρος όχι μόνο πλωτά του λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη που είχαν επιταχθεί για αυτόν τον σκοπό.  

Όπως προκύπτει πάντως μέσα από αναρτήσεις τουριστών στα social media, υπήρχαν ακόμη εκατοντάδες εγκλωβισμένοι σε παραλίες του νησιού όπως για παράδειγμα στο Γεννάδι.

Τα άτομα που απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης, το Σάββατο, υπολογίζονται σε περίπου 2.500, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.

Ένα πολύ πρακτικό ζήτημα το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι εκείνο της φιλοξενίας των ατόμων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κατοικίες και ξενοδοχεία.

Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία δεσμεύτηκαν προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί απεγκλωβισθέντες, ενώ παράλληλα πολλά άτομα βρίσκονται σε αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού που άνοιξαν τις πύλες τους για ακριβώς αυτόν τον σκοπό. 

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής

«Η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της, έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρά τις  προσπάθειες των ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες, με ένταση 7 μποφόρ, με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο. Για αυτόν τον λόγο δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι.

Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου έχει αποκλιμακωθεί. Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή σημεία και υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 2000 ατόμων.

Οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο , στη Ρόδο, αφορούν λιγότερο του 10% των Τουριστικών καταλυμάτων του νησιού.

Επισημαίνεται ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές», δήλωσε, στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποίησε για τις δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, ενώ εκεί μετέβη και κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

 

 

Kεντρική φωτογραφία: iefimerida.gr

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ