«Έφυγε» η συγγραφέας Βάσα Σολωμού – Ξανθάκη

Newsroom
Newsroom

Συγκινητικός είναι ο αποχαιρετισμός που της απευθύνει η Άννα Βαγενά.

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Βάσα Σολωμού – Ξανθάκη, η οποία άφησε ανεξίτηλο στίγμα με το έργο της.

Η Βάσα Σολωμού Ξανθάκη γεννήθηκε στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, όπου βρίσκεται και το παλιό αρχοντικό της πατρικής της οικογένειας, που αναστήλωσε η ίδια. Έζησε και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα.

Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και σε προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας.

Απολύθηκε επί δικτατορίας. Έκτοτε δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία στους Μορφωτικούς Κύκλους της ΧΕΝ, στις Σχολές Γονέων και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Δίδαξε έκτακτα Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Κλασικών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Δήμος Τεμπών, σε ειδική τελετή, τίμησε τη συγγραφέα, δίνοντας το όνομά της στο μικρό υπαίθριο θέατρο των Αμπελακίων.

Την επόμενη χρονιά (2018) βραβεύτηκε από την Αυστραλιανή κυβέρνηση για το διήγημα-ντοκουμέντο «Ο Τύμβος», αναφερόμενο στη μάχη των Τεμπών μεταξύ των επερχομένων Ναζί και των Συμμαχικών δυνάμεων, τον Απρίλιο του 1941.

Αποχαιρετισμός από την Άννα Βαγενά

Συγκινητικός είναι ο αποχαιρετισμός που της απευθύνει η Άννα Βαγενά. Είναι γνωστό ότι η Λαρισαία ηθοποιός ανέβασε με μεγάλη επιτυχία το έργο «Ο Γάμος», το οποίο είχε συγγράψει η Βάσα Σολωμού – Ξανθάκη.

Αναλυτικά, όσα αναφέρει η Άννα Βαγενά:

«Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 2022, έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Θεσσαλή συγγραφέας, Βάσα Σολωμού Ξανθάκη. Η Βάσα, που καταγόταν από τα Αμπελάκια, από τότε που τη γνώρισα σημάδεψε και φώτισε την πορεία μου και τη ζωή μου. Καταρχάς, ήταν η συγγραφέας του έργου «Ο Γάμος», μιας από τις μεγαλύτερες θεατρικές μου επιτυχίες, και στην πρώτη εκδοχή του, σε σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή του Κώστα Τσιάνου στο Θεσσαλικό Θέατρο, αλλά και στη δεύτερη εκδοχή του, σε μορφή μονολόγου, σε δική μου διασκευή και ερμηνεία. Η Βάσα ήταν ακόμα, ένας πολύ κοντινός μου άνθρωπος, μια πολύτιμη φίλη. Τη συμβουλευόμουν σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου και πάντα η γνώμη της, το καθαρό και λαμπερό μυαλό της με βοηθούσε.

Η ίδια, ήταν μια αγωνίστρια της ζωής. Τη σημάδεψαν, δυστυχώς, πολλά τραγικά γεγονότα: Στην παιδική της ηλικία έχασε τον πατέρα της, θύμα του Εμφυλίου πολέμου και το καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών απέλυσε αυτήν και τον άνδρα της από τη δημόσια εκπαίδευση. Τον άνδρα της, που τον λάτρευε, τον έχασε ξαφνικά σε πολύ νεαρή ηλικία. Έπειτα, έχασε την κόρη της μετά από επώδυνη και μακρά ασθένεια, επίσης σε νεαρή ηλικία. Η ίδια ασθένησε πολλές φορές με σοβαρές ασθένειες, παρολαυτά, στάθηκε όρθια, δυνατή και μαχητική σε όλη της τη ζωή.

Εκτός από τα θαυμάσια λογοτεχνικά έργα που μας άφησε, όπως «Αναπαύσου εν ειρήνη Μπάρμπα-Ποτούλα», «Αγαπημένη πόλη», «Το σπίτι με τις δύο πόρτες», «Οικογενειακό κειμήλιο», «Ο γάμος», «Γλυκυτάτη γαία πατρίς» και άλλα, η Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη έγραψε επίσης λογοτεχνία για παιδιά και δίδαξε Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη της για την ελληνική γλώσσα και ιστορία στους Ρώσους φοιτητές.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Δήμος Τεμπών υπό τη δημαρχεία του Κώστα Κολλάτου σε ειδική τελετή, τίμησε τη συγγραφέα, δίνοντας το όνομά της στο μικρό υπαίθριο θέατρο των Αμπελακίων.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον γιο της, Άλκη Σολωμό-Ξανθάκη και στην οικογένειά του. Ο Άλκης στάθηκε δίπλα της σαν άξιος γιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, αλλά ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που ήταν βαριά άρρωστη. Δεν έλειψε ούτε μέρα από το προσκέφαλό της.

Βάσα, θέλω να σ’αποχαιρετήσω με μια φράση από τον «Γάμο»: «Κόπος μια φορά δεν πάει χαμένος, να πασχίζει κανείς να γίνεται καλύτερος κι ολοένα και καλύτερος. Το ποτάμι μας τα κουβαλάει όλα, καλά και κακά, κι ας θαρρούμε εμείς πως χάθηκαν»».

Πηγή: larissanet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ