Εκδήλωση ιστορικής μνήμης «Κύπρος-Ήπειρος-Κύπρος»

Newsroom
Newsroom

 Η εκδήλωση αναφερόταν στην εθελοντική συμμετοχή Κυπρίων στους Βαλκανικούς πολέμους

Μέσα σε πνεύμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ιστορικής μνήμης «Κύπρος-Ήπειρος-Κύπρος», τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών και τον Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» με τη συμμετοχή του Συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Νομού Αχαΐας η « Ενότητα» .

 Η εκδήλωση αναφερόταν στην εθελοντική συμμετοχή Κυπρίων στους Βαλκανικούς πολέμους,  έχοντας ως παράδειγμα τον εν ενεργεία Δήμαρχο Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο, που έπεσε στο Μπιζάνι στις 6 Δεκεμβρίου 1912 για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και στην Κυπριακή τραγωδία, για τον άνισο ηρωικό αγώνα αξιωματικών και στρατιωτών, με τιμητική αναφορά στον Γιαννιώτη Ανθυπολοχαγό Π.Ζ. Γεώργιο Παπαλαμπρίδη, που με δική του θέληση πολέμησε στην πρώτη γραμμή, ως διοικητής του Β΄Λόχου του 399 τάγματος Πεζικού και έπεσε στις 22 Ιουλίου 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. 

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκου Κενεβέζου και με την έναρξη διαβάστηκε χαιρετισμός του, ενώ ακολούθησαν οι  χαιρετισμοί του εκπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Κώστα Θεοδωρόπουλου, του προέδρου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Αλέξανδρου Χάιδα, του προέδρου του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», Αναστάσιου Στασή, του Αχαιού βουλευτή Άγγελου Τσιγκρή και του ταμία της ΕΣΗΕΠΗΝ Κώστα Μπουλμπασάκου που έχει άρρηκτους δεσμούς με την Κύπρο. Συμμετείχε και ο Σύλλογος Αγωνιστών Κύπρου 1974 Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα», δια του γενικού γραμματέα Γιώργου Βουρλιόγκα, όπου μετά την από καρδιάς  παρέμβαση-μαρτυρία του, ανέγνωσε τα ονόματα των πεσόντων και αγνοουμένων, σ’ ένα προσκλητήριο μνήμης και τιμής. 

Ακολούθησε η ομιλία της αποφοίτου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, αρχιτέκτονος και π. Διδάσκουσας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασιλικής Φαρμάκη, η οποία σκιαγράφησε την προσωπικότητα του ήρωα Γεωργίου Παπαλαμπρίδη, αναφερόμενη στα χρόνια της αθωότητος στα Γιάννενα, καθώς την συνέδεαν μαζί του κοινά παιδικά χρόνια διανθισμένα με αδελφική φιλία, αλλά και σε ό,τι ακολούθησε της τουρκικής εισβολής. 

Τέλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, από την κατεχόμενη Λάπηθο, μίλησε  για τις σχέσεις της Ηπείρου με την Κύπρο στη νεότερη εποχή, με έμφαση την κυπριακή συμβολή στην απελευθέρωση της Ηπείρου, αναφερόμενος σε γεγονότα και μαρτυρίες, καθώς και στον πατριωτικό ενθουσιασμό που συνήγειρε τις συνειδήσεις των Κυπρίων για την εθελοντική τους συμμετοχή, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει η θυσία του Χριστόδουλου Σώζου.

 Στο συγγραφικό  έργο του Πέτρου Παπαπολυβίου, περιλαμβάνονται μονογραφίες και άρθρα για την κυπριακή συμβολή στην Επανάσταση του 1821, στους ελληνικούς και στους δύο Παγκοσμίους πολέμους, στον Αγώνα της ΕΟΚΑ και στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την έκδοση από τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων του «Φακέλου Κύπρου» (εννιά τόμοι μέχρι σήμερα), πρόεδρος της Ακαδημίας Ιστορικών Σπουδών Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος. 

Από τους διοργανωτές φορείς επιδόθηκαν στους ομιλητές και σε εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών επίκαιρες εκδόσεις και αναμνηστικά. Ο Σύλλογος Αγωνιστών Κύπρου 1974 Ν. Αχαΐας η «Ενότητα» επέδωσε αναμνηστικά μετάλλια.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης, είχε ο δημοσιογράφος, γενικός γραμματέας  του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κώστας Θεοδωρόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, Θανάσης Μπαμπανέβας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  εκτός από τον βουλευτή Άγγελο Τσιγκρή, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Μασσαράς, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομου, ο διοικητής του ΚΕΤΧ ταξίαρχος Τρύφωνας Χατζηγιάννης, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΠΗΝ Γιώργος Καρβουνιάρης, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ