Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες της Κύπρου από την ΕΣΗΕΠΗΝ

Newsroom
Newsroom

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κενεβέζου, ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Εκδήλωση - αφιέρωμα στη μαρτυρική Κύπρο, που αποτελεί σπονδή  στους ήρωες του αγώνα κατά της τουρκικής εισβολής το 1974, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών (Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών 38 – 40).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κενεβέζου, ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Την εκδήλωση τιμής και μνήμης, συνδιοργανώνουν η ΕΣΗΕΠΗΝ, ο Σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» και ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών. Ενεργό συμμετοχή θα έχει ο Σύλλογος Αγωνιστών Κύπρου 1974 Νομού Αχαΐας η «Ενότητα».

Για τους ήρωες της Κύπρου και την ανυπέρβλητη προσφορά τους στη διαφύλαξη της ακεραιότητας της Πατρίδας, αλλά και την προσήλωσή τους στους διαχρονικούς αγώνες του Ελληνισμού, θα υπάρξουν δύο σημαντικές αναφορές.

Η πρώτη αφορά τον εθελοντή του Βαλκανικού πολέμου δήμαρχο Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο, που άφησε το αξίωμά του, ήλθε στην Ελλάδα, κατετάγη στο στρατό, υπερασπιζόμενος το Μπιζάνι, όπου σε μια σκληρή μάχη σώμα με σώμα, άφησε την τελευταία του πνοή στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στις 6 Δεκεμβρίου1912.

Η δεύτερη αναφορά θα γίνει για τον ήρωα υπολοχαγό πεζικού Γιώργο Παπαλαμπρίδη που έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή στο ύψωμα Αλωνάγρα Πενταδακτύλου στις 22 Ιουλίου 1974. 

Ο Γιώργος Παπαλαμπρίδης καταγόταν από τα Ιωάννινα και υπήρξε μαθητής της Ζωσιμαίας Σχολής, μαζί με την συμπολίτισσά του αρχιτέκτονα Βασιλική Φαρμάκη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

Χαιρετισμοί

Κυριάκος Κενεβέζος, πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος ΕΣΗΕΠΗN

Αλέξανδρος Χάιδας, πρόεδρος Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών

Αναστάσιος Στασής, πρόεδρος Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ»

Παρέμβαση-Χαιρετισμός

Γιώργος Βουρλιόγκας, γενικός γραμματέας Συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου 1974, Νομού Αχαΐας.

Ομιλίες

Βασιλική Φαρμάκη, αρχιτέκτων ΜΑ, π. Διδάσκουσα Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών : «Στα όρια ενός ήρωα».

Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου: «Οι σχέσεις της Ηπείρου με την Κύπρο στη νεότερη εποχή με έμφαση στην κυπριακή συμβολή στην απελευθέρωση της Ηπείρου».

Επιμέλεια: Κώστας Θεοδωρόπουλος, δημοσιογράφος, γενικός γραμματέας ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Συντονισμός: Θανάσης Μπαμπανέβας, δημοσιογράφος, πρόεδρος ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ