Ελλείψεις φαρμάκων: Οι πολίτες θα ενημερώνονται με ένα "κλικ"

Newsroom
Newsroom

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο πολίτες και ασθενείς θα μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους το ειδικό app

Τέλος στην αγωνία της αναζήτησης φαρμάκων από φαρμακείο σε φαρμακείο φιλοδοξεί να δώσει η νέα ψηφιακή εφαρμογή (app) για έξυπνα κινητά που αναπτύσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και του υπουργείου Υγείας.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας δήλωσης της διαθεσιμότητας φαρμάκων από όλους τους κρίκους της αλυσίδας (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, φαρμακεία) αναμένεται να προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση σε ασθενείς και πολίτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα περιφέρονταν σε ένα «θολό τοπίο» αναφορικά με την αναζήτηση της φαρμακευτικής θεραπείας τους.

Σήμερα το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ) βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών. Τεχνικοί και προγραμματιστές «τρέχουν» την πλατφόρμα με πλασματικά δεδομένα.

Μετά από δοκιμαστική λειτουργία κάποιων εβδομάδων, η πλατφόρμα και μαζί η ειδική εφαρμογή για κινητά θα μπουν σε διαδικασία κανονικής λειτουργίας, αναφέρει το eleftherostypos.gr.


Πώς θα λειτουργεί

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο οι πολίτες και οι ασθενείς θα μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους το ειδικό app.

Το σύνολο των δεδομένων της πλατφόρμας δεν θα είναι δημόσιο. Στον πολίτη θα φτάνει μόνο η πληροφορία εάν το φάρμακό του είναι σε έλλειψη και με ποιο γενόσημο μπορεί να το αντικαταστήσει.

Το app, ωστόσο, δεν θα δίνει καθοδήγηση σε ποιο φαρμακείο υπάρχει απόθεμα ενός φαρμάκου, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» στέλεχος του υπουργείου Υγείας που εργάζεται πάνω στο πρότζεκτ αυτό:

«Αυτή η πληροφορία “τρέχει” συνεχώς. Το ότι υπάρχουν 10 κουτιά στο τάδε φαρμακείο δεν έχει νόημα, γιατί μπορεί να το δουν ταυτόχρονα 15 ή 20 άνθρωποι και κάποιοι από αυτούς όταν φτάσουν στο σημείο, το φάρμακο να μην υπάρχει πια», τονίζει.

Η σήμανση για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου θα θυμίζει περίπου αυτή της πλατφόρμας για τα ραντεβού του εμβολιασμού κατά της COVID-19, πχ. πράσινο = μεγάλη διαθεσιμότητα, πορτοκαλί = μικρή διαθεσιμότητα, κόκκινο = έλλειψη.

Το στάδιο της πιλοτικής δοκιμής αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου από την Κρήτη και σε αυτήν θα συμμετάσχουν Φαρμακαποθήκες, Φαρμακεία του νησιού, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Αγιος Γεώργιος».

Ο αρμόδιος του υπουργείου Υγείας εξηγεί: Το να βλέπει κανείς εάν υπάρχει μια αντιβίωση στο Νομό Χανίων, αυτό δεν λέει κάτι. Θα το τεστάρουμε σε μία συγκεκριμένη περιοχή, εν προκειμένω στην Κρήτη, και μετά θα το επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα, ώστε η πληροφορία που θα φτάσει στον πολίτη να είναι η σωστή. Να μην λέμε λείπει το φάρμακο, αλλά τελικά δεν λείπει ή να λέμε ότι υπάρχει, αλλά τελικά να έχει έλλειψη».

Τα δεδομένα θα αξιολογούνται σε δύο παραμέτρους: η μία αφορά στην παραγωγή ή εισαγωγή φαρμάκων στη χώρα και η δεύτερη στην κατανάλωση.

Πληροφορίες για τις ποσότητες του Χ φαρμάκου, για παράδειγμα, θα φορτώνονται στην πλατφόρμα από τις Φαρμακοβιομηχανίες που το παράγουν ή το εισάγουν. Από την άλλη οι φαρμακαποθήκες και τα ιδιωτικά ή δημόσια φαρμακεία και νοσοκομεία θα πρέπει επίσης να δηλώνουν τα αποθέματά τους.

Στο σύνολο των παραπάνω δεδομένων θα έχουν πρόσβαση μόνο το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΕΟΠΥΥ), που θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις αρχικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων και πού τελικά αυτά διανεμήθηκαν.

Χρυσοχοίδης: Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών

«Κύριος στόχος όλων των πρωτοβουλιών μας είναι όλοι οι πολίτες, χωρίς καμία εξαίρεση, να έχουν καθολική πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, όπως και στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας. Κινούμενοι σε αυτόν τον άξονα ετοιμάσαμε και από τον νέο χρόνο θα είναι λειτουργική η ψηφιακή πλατφόρμα για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων.

Η πλατφόρμα αρχικά θα αφορά στους εμπλεκομένους, με το φάρμακο, φορείς και σε δεύτερο στάδιο θα δημιουργηθεί το app για τους πολίτες. Πρόκειται για μια εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την επάρκεια ή όχι των φαρμάκων που τους ενδιαφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί η διασύνδεση όλων: των πολιτών, των φαρμακείων, των δομών υγείας, αλλά και των βιομηχανιών, με έναν κοινό σκοπό, την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων.

Ετσι θα γνωρίζει ο πολίτης αν το φάρμακό του υπάρχει ή αν υπάρχει η εναλλακτική δραστική ουσία, το γενόσημο, για να μην ψάχνει άδικα. Πιστεύω πως μέσω αυτής της απλής διαδικασίας, με τη λειτουργία της πλατφόρμας, θα βάλουμε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ