Ένα “νησί” από… φύκια καθήλωσε τους περαστικούς!

Mια διαφορετική εικόνα  είχε σήμερα το πρωί η θάλασσα δίπλα στο λιμάνι της Στυλίδας, καθηλώνοντας τους περαστικούς. Όπως βλέπετε επιπλέει ένα… «νησί» από φύκια το οποίο είναι ιδιαίτερα πυκνό και η αντίθεση του με το γαλάζιο της θάλασσας αναμφίβολα καθηλώνει και σου τραβάει το βλέμμα. Όπως μας εξήγησαν οι ψαράδες της περιοχής, κάθε έξι ώρες -λόγω της παλίρροιας – η θάλασσα… αλλάζει όψη. Όταν τα νερά “κατεβαίνουν” η επιφάνεια γίνεται πράσινη ,ενώ το επόμενο εξάωρο που “ανεβαίνουν”, επανέρχεται στο γαλάζιο διάφανο χρώμα της… Πρόκειται για ένα φαινόμενο της εποχής…

Να σημειώσουμε πως η έκταση των φυκιών εμφανίζει μια εποχική αυξομείωση αναλόγως βέβαια και τις θερμοκρασίες της κάθε εποχής. Συνήθως τον Ιούλιο φθάνει στο μέγιστο σημείο της, ενώ από το Σεπτέμβριο αρχίζει να υποχωρεί και το χειμώνα καμία φορά σχεδόν εξαφανίζεται.

Τα φύκη είναι εξελικτικά κατώτερα θαλάσσια φυτά, που δεν έχουν ρίζες, βλαστούς, φύλλα, άνθη και καρπούς. Τα φύκη διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων – καφέ, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, άσπρα κλπ. Οι μορφές τους επίσης ποικίλουν. Το σημαντικό όμως είναι ότι αποτελούν πολύ καλούς δείκτες καθαρότητας των νερών και χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες ως βιοδείκτες για τον έλεγχο της ποιότητας της θάλασσας. Αυτή η χρήση των φυκών βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν κάποια είδη, τα οποία συναντώνται μόνο σε καθαρά νερά, όπως αυτά του γένους Cystoseira που μοιάζουν με μικρούς θάμνους ή δεντράκια και έχουν σκληρή υφή.

Τα φύκη των ρυπαρών νερών

Τα φύκη που συναντώνται σε ρυπαρά νερά είναι συνήθως πράσινα και έχουν μαλακή υφή. Στην ομάδα αυτή πολύ γνωστό είναι το πράσινο φύκος Ulva, το οποίο λέγεται και μαρούλι της θάλασσας εξαιτίας της ομοιότητάς του με το γνωστό μας λαχανικό.
Αυτό αναπτύσσεται σε μεγάλες ποσότητες σε λιμάνια, μώλους, μαρίνες, κοντά σε αγωγούς εκβολής λυμάτων καλύπτοντας την επιφάνεια βράχων σε πολύ μικρά βάθη – συνήθως στο σημείο όπου σκάνε τα κύματα. Συνεπώς, όταν εντοπιστούν σε μία παραλία, δηλώνουν ότι τα νερά δεν είναι καθαρά.

Και με αντικαρκινική δράση

Από φύκη εξάγονται επίσης ουσίες που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, τη βιομηχανία καλλυντικών, τη φαρμακευτική κ.α. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι υπάρχουν φύκη που έχουν αντιβιοτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι κάποια φύκη παράγουν ουσίες δραστικές εναντίον ιών όπως του έρπη, της πνευμονίας και του AIDS, ενώ άλλα παρουσιάζουν και αντικαρκινική δράση.

Πηγή: lamianow.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ