Ένας χρόνος επιχείρηση «Ελευθερία»: Από τον ενθουσιασμό των πρώτων εμβολιασμών στην «Όμικρον»

H Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», ήταν η πρώτη Ελληνίδα στην οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Ήταν 27 Δεκεμβρίου 2020 ημέρα Κυριακή, που το Πρόγραμμα «Ελευθερία» σήμανε την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στην Ελλάδα.

Μαζί με την επιχείρηση «Ελευθερία», το μεγαλύτερο εμβολιαστικό εγχείρημα στη χώρα μας, ξεκινούσε και το ταξίδι του καθένα από εμάς προς τον δικό του δρόμο της ελευθερίας, απέναντι σε έναν απρόβλεπτο ιό, ο οποίος άλλαξε για πάντα την ζωή μας, την οικονομία, την εργασιακή πραγματικότητα και τις κοινωνικές συμπεριφορές.

Το «άρξασθαι» στους εμβολιασμούς έγινε σε τρία νοσοκομεία αιχμής στην Αττική, τα οποία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη της πανδημίας: στον Ευαγγελισμό, στο Αττικόν και στο Σωτηρία.

Οι πρώτοι συμβολικοί εμβολιασμοί

Στα δύο πρώτα νοσοκομεία, εμβολιάστηκαν στο μεν πρώτο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ακριβώς τη δεύτερη ημέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020. Στο δε δεύτερο, στο Αττικόν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ακολούθησαν οι συμβολικοί εμβολιασμοί, του προέδρου της Βουλής, του γραμματέα του Μέρα25, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

 

Ωστόσο εκτός από τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, οι βασικοί πρωταγωνιστές της επιχείρησης «Ελευθερία», ήταν δύο απλοί πολίτες, σε μία άκρως συμβολική κίνηση, μία νοσηλεύτρια και ένας 88χρονος οι οποίοι εμβολιάστηκαν την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, στη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, τον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του εγχειρήματος, η Ευσταθία Καμπισιούλη νοσηλεύτρια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», ήταν η πρώτη πολίτης στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Ακολούθησε ο 88χρονος κ. Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Παράλληλα την ίδια ημέρα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», είχαν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί και των υγειονομικών.

Η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας

Στα tweet, στις δηλώσεις και στις άπειρες αναρτήσεις της ημέρας εκείνης, καθηγητές, πολιτικοί, υγειονομικοί, αλλά και απλοί πολίτες, εξέφραζαν την πεποίθηση αλλά και τον ενθουσιασμό τους, για την Επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία θα μας έφερνε πιο κοντά και γρήγορα, στη λύση του αδιεξόδου, που είχε προκαλέσει ο απρόβλεπτος ιός, SARSCoV2. Υπήρχε πράγματι ένας ανυπόκριτος ενθουσιασμός στην ατμόσφαιρα, ότι με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, «θα πάρουμε πίσω γρήγορα τις ζωές μας πίσω». Και φυσικά σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτό συνέβη.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε πολλές ανάσες στους μήνες που ακολούθησαν και κυρίως να αφήσουμε πίσω μας τα αλλεπάλληλα απαγορευτικά, αλλά και να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, η πλήρης ελευθερία αργεί ακόμη, αυτό το τελευταίο μίλι δεν λέει να τελειώσει, ο ιός είναι ακόμη εδώ και μάλιστα με τις μεταλλάξεις του που επιμένουν και είναι πολύ μεταδοτικές. Από τις πρώτες δύο δόσεις εμβολίων περάσαμε στην τρίτη ενισχυτική και πλέον συζητάμε για την τέταρτη δόση, η οποία ξεκίνησε ήδη στο Ισραήλ, αλλά και στην καθιέρωση ενός ετήσιου εμβολιασμού, όπως του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης.

Η μεταδοτική Όμικρον που μας προβληματίζει

Δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και ένα χρόνο μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την «Όμικρον», μία νέα μεταδοτική μετάλλαξη, η οποία απειλεί για ακόμη μία φορά την ανθρωπότητα. Ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου 2021 από τη Νότιο Αφρική, ωστόσο σαρώνει πλέον όλο τον κόσμο. Είναι πολύ μεταδοτική, όμως το θετικό στοιχείο, αφορά στις μικρότερες νοσηλείες που αγγίζουν τις 3 περίπου ημέρες, σε σχέση με τη Δέλτα που αγγίζουν τις 8 με 9 ημέρες.

Το 73% των κρουσμάτων στην Αμερική είναι αυτή την στιγμή μετάλλαξη Όμικρον, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ακόμη ότι στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον. Τα 18 από τα 33 βρίσκονται στην Κρήτη.

Πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα που έχουν το PCR που δείχνει σχεδόν με 98%, 99% σιγουριά πως η μετάλλαξη είναι Όμικρον.

Πάνω από 70% εμβολιασμένοι οι πολίτες στην Ελλάδα

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των πολιτών, σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους στις 23 Δεκεμβρίου, Ξεπεράσαμε τα 16.900.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.395.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,4% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση: Δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι περισσότεροι από 5.770.000, ποσοστό 83% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.150.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 54% των δικαιούχων, και ακόμη 1.200.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 20,6% των δικαιούχων.

Συνολικά, δηλαδή, ένα ποσοστό 75% και συνεχίζονται να κλείνονται ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από μισό εκατομμύριο ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Βλέποντας λίγο τα ποσοστά, αν το χωρίσουμε σε δυο μεγάλες κατηγορίες, οι άνω των 60 ετών από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 90%, ενώ κάτω από τα 60 έτη είναι 63,8%.

Μετά από μία «κοιλιά» που σημείωσαν οι εμβολιασμοί και το Πρόγραμμα «Ελευθερία» στο τέλος του καλοκαιριού, η «Όμικρον» κινητοποίησε και αφύπνισε τους πολίτες ώστε να σπεύσουν με ακόμη μεγαλύτερη ζέση να εμβολιαστούν και να κλείσουν ραντεβού- μεταξύ των οποίων και η περίφημη ομάδα άνω των 60 ετών που αντιστέκεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό.

Ίσως είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι με την «Όμικρον» τελειώνει η περιπέτεια της πανδημίας. Και δεν γνωρίζουμε εάν πράγματι, βαδίζουμε το τελευταίο μίλι της σοβαρής υγειονομικής κρίσης. Όμως αξίζει να προσπαθήσουμε, όπως και κάνουμε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια. Και το βέβαιο είναι ότι η επιστήμη και η ανθρωπότητα θα νικήσουν τον ιό, αλλά μέχρι τότε Προσοχή, Προσοχή και Προσοχή...

Πηγή: cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ