Εντυπωσιακό θέαμα από τον αγιασμό των αλόγων στο Πήλιο!

Newsroom
Newsroom

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν πιστά το ραντεβού τους.

Αναβίωσε για ακόμη μία χρονιά φέτος το έθιμο του Αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά στο Νότιο Πήλιο.

Ο καθιερωμένος αγιασμός πραγματοποιείται 39 ημέρες μετά το Πάσχα, με αφορμή τον εορτασμό της Αναλήψεως του Ιησού Χριστού, από τον δήμο Νοτίου Πηλίου, τον Σύλλογο Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών και την τοπική κοινότητα Καλών Νερών.

Οι ρίζες του εθίμου πηγάζουν από το μακρινό παρελθόν, όταν ακόμη οι κάτοικοι των ορεινών χωριών αποφάσιζαν τη συγκεκριμένη ημέρα να κατέβουν στις παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε να κάνουν το πρώτο τους καλοκαιρινό μπάνιο. Να “αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά”.

Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν παραλιακά με τα άλογα τους και τα οικόσιτα ζώα τους – γίδες, κατσίκες και πρόβατα – για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας υπό τις ευλογίες του παπά του χωριού. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν πιστά το ραντεβού τους.

Πλέον, ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ιππέων, αμαξών αλλά και επισκεπτών. Οι εικόνες κάθε χρόνο είναι όλο και πιο εντυπωσιακές.

 

 

Πηγή: gegonota.news

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ