Έρχονται Χριστούγεννα με γρίπη – Επιβαρυμένη η εικόνα των παιδιών

Newsroom
Newsroom

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα Χριστούγεννα θα δούμε πολλά περιστατικά με γρίπη, την ώρα που να νοσοκομεία Παίδων υποδέχονται ήδη πολλαπλάσιο αριθμό άρρωστων παιδιών.

Μπορεί όλο και περισσότεροι πολίτες να κάνουν πλέον το αντιγριπικό εμβόλιο, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβουν την έξαρση του επιδημικού κύματος της γρίπης. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα Χριστούγεννα θα δούμε πολλά περιστατικά με γρίπη, την ώρα που να νοσοκομεία Παίδων υποδέχονται ήδη πολλαπλάσιο αριθμό άρρωστων παιδιών.

Τη γρίπη στα παιδιά δεν πρέπει να την παίρνουμε αψήφιστα. Σε ηλικίες κάτω των 5 ετών οι επιπλοκές συχνά είναι σοβαρές και χρειάζεται νοσηλεία. Δεν είναι τυχαίο που ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει αυτή την ηλικιακή ομάδα ευπαθή.

Ανάλογη σύμφωνα με το healthstories.gr  είναι η κατάσταση και για όσους ενήλικες είναι ηλικίας άνω των 75 χρόνων ή έχουν συνοδά νοσήματα.
 

Έρχονται Χριστούγεννα με γρίπη

Η εικόνα από χώρες του εξωτερικού κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι. Η γρίπη δημιούργησε προβλήματα στα συστήματα υγείας και τα νοσοκομεία Παίδων δυσκολεύθηκαν να σηκώσουν το βάρος.

Στα καθ’ ημάς οι εφημερίες στα δύο μεγάλα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, το «Αγλαΐα Κυριακού» και το «Αγία Σοφία» ήταν δύσκολες. Τα περιστατικά, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το προσωπικό, ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 1.350 παιδιά εξετάστηκαν από τους γιατρούς του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κατά την εφημερία του Σαββατοκύριακου, που μας πέρασε, αριθμός διπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί το αμέσως προηγούμενο διήμερο της εφημερίας του.

Μάλιστα 170 μικροί ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία, κάποιοι, λίγοι, ακόμη και σε ΜΕΘ.

Η επιβαρυμένη εικόνα αποτυπώνεται και στις σχολικές αίθουσες, όπου αρκετά θρανία είναι άδεια, καθώς απουσιάζουν πολλοί μαθητές τις τελευταίες μέρες. Από τα εμπύρετα νοσήματα της εποχής προσβάλλονται και πολλοί έφηβοι, που γυρνάνε άρρωστοι από τις πενθήμερες σχολικές εκδρομές.

Πυρετός, πόνοι στο σώμα, βήχας, έντονη καταρροή, ατονία και κακή διάθεση είναι κάποια από τα συμπτώματα, που ταλαιπωρούν τα παιδιά.
 

Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία Παίδων νοσηλεύονται περιστατικά με πνευμονία, μεταξύ αυτών και βαριές περιπτώσεις. Πρόκειται τόσο για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όσο και για υγιή κατά τα άλλα παιδιά. Η αυξητική τάση έχει ήδη αρχίσει από τον Οκτώβριο, ωστόσο, η πίεση αυξάνεται καθώς περνούν οι μήνες.

Η δρομολόγηση της χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς ιατρική συνταγή, που έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού, που, πάντως, έχουν ανέβει αρκετά το τελευταίο διάστημα.

Ήδη έχουν χορηγηθεί συνολικά μέχρι σήμερα 2,5 εκατ. εμβόλια (2.594.431) στο σύνολο του πληθυσμού. Από αυτά, έχει χορηγηθεί 1,5 εκατ. εμβόλια σε πολίτες (1.533.497 άτομα) ηλικίας από 60 ετών και άνω.

 

 

Φωτογραφία από Victoria Model από το Pixabay

Πηγή: healthstories.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ