EUMED9: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο «βλέπει» ο Μακρόν

EUMED9: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο «βλέπει» ο Μακρόν

Δεν θα επιτρέψουμε νέο 2015 στο μεταναστευτικό, τόνισε ο πρωθυπουργός - Μακρόν: Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στη γειτονιά μας - Ντράγκι: Να παρέμβει η Κομισιόν για τις αυξήσεις στο ρεύμα

 

Πολλαπλά μηνύματα για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη δράσης για την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση ενός μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν και την προστασία των θαλασσίων συνόρων έστειλε, από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η σύνοδος των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9). 

Νωρίτερα, η EUMED9 υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Αθηνών» για την κλιματική αλλαγή, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων της RescEU στη Μεσόγειο.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι χώρες της Μεσογείου συντονίζουν την δράση τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενώ μίλησε για την ανάγκη η Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις υβριδικές απειλές, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν. Όπως είπε, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, όπως αυτό του 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εκστρατεία των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση της πειθούς, χωρίς να διακοπεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η Μεσόγειος του πολιτισμού, των ανοιχτών οριζόντων μας ζητά να προστατεύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια δίπλα της, περιέγραψε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα πρόσθεσε στην ατζέντα μας το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε πως οι καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού δεν άφησαν τελικά αλώβητη καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι μεσογειακές χώρες «διεκδικούμε έναν ισχυρότερο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» και τόνισε πως θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου.

«Είναι καιρός να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τουρκία και υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, με φόντο τις πρόσφατες ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιτακτική η εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών του 2015», με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
 

5377868Μακρόν: Αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου στον ελληνικό λαό για τη 200η επέτειο από την ελληνική Επανάσταση» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας την τοποθέτησή του. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως «συζητήσαμε για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως και «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης και ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μακρόν υποστήριξε ότι «εκφράσαμε την υποστήριξή μας στην ακεραιότητα της Κύπρου στο πρόσωπο του προέδρου της, συζητήσαμε το πόσο σημαντικό είναι να προάγουμε την ανθρώπινη ανάπτυξη». Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «σημαντική γεωπολιτική πρόκληση» στην περίπτωση της Λιβύης, ενώ γνωστοποίησε ότι θα διοργανωθεί από τους ευρωπαίους νέα Σύνοδος τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να ενισχύσουμε τον μηχανισμό Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, ενώ πρόσθεσε για την ατζέντα της Συνόδου πως «συζητήσαμε για την σπουδαιότητα μιας κοινής προσπάθεια στους τομείς της άμυνας και της ασφαλείας».

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές στη γειτονιά μας» ανέφερε ο κ. Μακρόν, προσθέτοντας με νόημα «αλλά και να δημιουργούμε συμμαχίες».

Ντράγκι: Επαναξιολογήσαμε τις διεθνείς σχέσεις

Από πλευράς του, o πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι «δεν υπάρχει πια χρόνος, δεν μπορούμε να καθησυχαζόμαστε» και αναφέρθηκε στην ευρεία γκάμα θεμάτων που συζητήθηκαν στη Σύνοδο.

Ανάμεσά τους ο κ. Ντράγκι ξεχώρισε τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. «Οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν ήδη την αύξηση στους λογαριασμούς τους» τόνισε ο ίδιος, και ζήτησε εμείς να αναλάβουμε δράση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβεί».

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «οι βόρειες χώρες είναι λιγότερο εξαρτημένες η ευρωπαϊκή επιτροπή να αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο, ώστε να υπάρξει μία ισορροπία».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας διαπίστωσε πως στη δεύτερη φάση της προμήθειας των εμβολίων βλέπουμε ότι υπάρχει «αυξημένος συντονισμός», ενώ «συζητήσαμε και για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου».

Ως προς την ευρωπαϊκή άμυνα, τους τελευταίους μήνες βιώσαμε κάποια γεγονότα, σημείωσε ο κ. Ντράγκι και ζήτησε να «επαναξιολογήσουμε τις διεθνείς σχέσεις και την στάση που πρέπει να τηρούμε».

Στόχος μας όμως πάντα είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία μέσω της ευρωπαϊκής άμυνας, κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σάντσεθ: Κι εμείς βιώσαμε καταστροφές

«Στην Ισπανία και εμείς βιώσαμε καταστροφές» σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ. «Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η ευρωπαϊκή άμυνα. Με αυτήν θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη της ασφάλειας, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία» τόνισε ο κ. Σάντσεθ και υπεραμύνθηκε των πολιτικών κατά της αύξησης της τιμής του ρεύματος.

«Είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και γι' αυτό πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτό» κατέληξε ο κ. Σάντσεθ.

Αμπέλα (Μάλτα): Προτεραιότητα το μεταναστευτικό

O πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, ανακοίνωσε την επιστροφή στην αεροπορική σύνδεση της χώρας του με τη Λιβύη, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα το μεταναστευτικό. «Η περίπτωση του Αφγανιστάν μπορεί να έχει πολλές συνέπειες για την Ευρώπη» εξήγησε και πρόσθεσε πως «η επιλογή η ΕΕ να μην εστιάσει σε αυτό το θέμα δεν υφίσταται. Η ΕΕ να συνεργαστεί με χώρες της περιοχής».

Ο κ. Αμπέλα έθεσε ως προτεραιότητα τις νέες μορφές ενέργειας, αλλά και την κλιματική αλλαγή, για την οποία ζήτησε συνεργασία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

«Πρέπει να έχουμε μια κοινή προσέγγιση για τη μεσογειακή περιοχή» ανέφερε, ενώ τόνισε την αλληλεγγύη του στην Κύπρο, εξηγώντας ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ο μόνος δρόμος για το μέλλον».

Παράλληλα, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του ψηφιακού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό από τον κορωνοϊό, εστιάζοντας ακόμη σε κοινά σχέδια πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Πλένκοβιτς (Κροατία): Έμπρακτη αλληλεγγύη

«Η Ελλάδα έχει δείξει την αλληλεγγύη αυτή και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όταν η Κροατία επλήγη από δύο πολύ δυνατούς σεισμούς και εμείς με τη σειρά μας βοηθήσαμε την Ελλάδα, στέλνοντας αεροπλάνα για την περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών» φέτος το καλοκαίρι, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλα μέρη του κόσμου και επηρεάζουν την Μεσόγειο, με το βλέμμα εμφανώς στραμμένο στη συμμαχία AUKUS.

Ανυπομονώ να συμμετέχω ενεργά στις επόμενες συζητήσεις, όπου θα υπάρξουν συζητήσεις για θέματα ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης κατέληξε ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς.
 

 

 

 

Δείτε επίσης:

EUMED9: Αυτή είναι η διακήρυξη των Αθηνών για το Κλίμα στη Μεσόγειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ