Εξαδάκτυλος: Θα αυξηθούν οι νεκροί και διασωληνωμένοι- Έρχονται 10 δύσκολες μέρες

Εξαδάκτυλος: Θα αυξηθούν οι νεκροί και διασωληνωμένοι- Έρχονται 10 δύσκολες μέρες

Πρόσθεσε ακόμα πως, «έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα, θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφορικά με το ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

«Έχουμε μπροστά 10 δύσκολες ημέρες, ας ελπίσουμε ότι θα είναι σταθεροποιητικές» είπε αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας και το ΕΣΥ εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες «θα επιδεινωθούν οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων» από κορωνοϊό. Πρόσθεσε ακόμα πως, «έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα, θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων».

Όσον αφορά το ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι «το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο» ενώ για τα σχολεία επισήμανε ότι καλό θα ήταν να ανοίξουν μόνο τα λύκεια σε πρώτη φάση.

Για την εστίαση ξεκαθάρισε πως αυτή ευνοεί την διασπορά του ιού περισσότερο από άλλες δραστηριότητες ενώ για το άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες.

Για το πείραμα της συναυλίας με 5.000 άτομα στην Βαρκελώνη είπε ότι ο ίδιος έχει προτείνει πιο εντυπωσιακό πείραμα, ωστόσο, όπως είπε «τα πειράματα δεν έχουν πάντα θετικό αποτέλεσμα και μπορεί το αποτέλεσμα να μην μας αρέσει στο τέλος».

Σαρηγιάννης: Έως και 3.800 κρούσματα στις 8 Απριλίου

Παράλληλα, και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει από τις 12 Απρίλη και μετά κι όχι στις 5 που ζητά επισταμένα η κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Open τόνισε ότι το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, προεξάρχοντος του self test, το οποίο φαίνεται να είναι και το Νο.1 «όπλο» κατά της διασποράς τη δεδομένη στιγμή, μετά το εμβόλιο.

Επισήμανε ακόμα ότι «τα μοντέλα δείχνουν ότι είμαστε ακριβώς στην κορύφωση». Εκτίμησε δε, ότι περιμένει την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 3.700-3.800 στις 8 του Απρίλη και την περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις των ασθενών να φτάνουν ακόμα ψηλότερα, φτάνοντας στις 760-770.

Για να μείνουν εκεί οι αριθμοί και να μην υπάρχει ολίσθηση, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι πρέπει «να εφαρμόσουμε αυτά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Self test, απολύμανση αέρος στα μαγαζιά. Και στην εστίαση το βλέπουν θετικά να το προωθήσουν. Αν όλα αυτά εφαρμοστούν, τότε πράγματι είμαστε στην κορύφωση. Είμαστε στην κορύφωση, αλλά ξεκάθαρα, επειδή θα ληφθούν μέτρα».

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ