Εξαπάτησαν εταιρεία κι απέσπασαν πάνω από 200.000 ιατρικές μάσκες - Οκτώ συλλήψεις

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μεγάλο αριθμό ιατρικών μασκών, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, καθώς και απομιμητικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών (ρούχα, τσάντες, υποδήματα, γυαλιά ηλίου), εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και το Τμήμα Ασφάλειας Καλλιθέας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και την αποδόμησή της ξεκίνησαν με αφορμή την εξαπάτηση εταιρείας, από την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν 201.900 ιατρικές μάσκες.

Ειδικότερα, στις 22 Απριλίου μέλος της οργάνωσης ήρθε σε εμπορική συμφωνία, μέσω τρίτων, με εταιρεία για την αγορά 201.900 ιατρικών μασκών, αξίας 620.640,60 ευρώ. Το εμπόρευμα παραδόθηκε κανονικά την επόμενη μέρα, χωρίς ουδέποτε να καταβληθεί το συμφωνηθέν ποσό.

Στην πρώτη φάση των ερευνών, δύο ημέρες μετά, εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής το φορτηγό με το οποίο παρελήφθη το εμπόρευμα και συνελήφθη ο οδηγός. Στο σπίτι του, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και κατασχέθηκε μικρή ποσότητα ιατρικών μασκών, που προέρχονταν από την εν λόγω απάτη.

Στη δεύτερη φάση των ερευνών, στις 4 Μαΐου, εντοπίστηκε φορτηγό όχημα να εξέρχεται από αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή του Ασπροπύργου. Σε έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν στο εσωτερικό του 23.750 ιατρικές μάσκες, οι οποίες προέρχονταν από την απάτη σε βάρος της εταιρείας.

Στο όχημα επέβαιναν δύο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία συνελήφθησαν. Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στον αποθηκευτικό χώρο απ’ όπου εξήλθε το φορτηγό, όπου και βρέθηκαν άλλες 170.670 ιατρικές μάσκες, οι οποίες επίσης προέρχονταν από την ίδια εταιρεία.

Συνολικά, από τις 210.900 ιατρικές μάσκες που οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν με τη συγκεκριμένο μέθοδο εξαπάτησης, βρέθηκαν οι 194.420, οι οποίες και αποδόθηκαν στην εταιρεία.

Στην τρίτη φάση των ερευνών, χθες έγιναν οκτώ έρευνες σε σπίτια κι αποθηκευτικούς χώρους - καταστήματα, μελών της οργάνωσης, στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Αλίμου, του Κορυδαλλού και του Αιγάλεω, όπου και συνελήφθησαν οκτώ άτομα.

Όπως προέκυψε, οι εμπλεκόμενοι ειδικεύονταν στην παράνομη διάθεση ιατρικού υλικού (μάσκες), καθώς και απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιρειών.

Μάλιστα, λειτουργούσαν με συστηματικό τρόπο και φρόντιζαν να προσδίδουν νομιμοφάνεια σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την οποία αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατασκεύαζαν τιμολόγια και λοιπά παραστατικά, με τα οποία νομιμοποιούσαν τη μεταφορά των ιατρικών μασκών, ενώ για την απόκρυψη της προέλευσής τους και την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών, τις επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς.

Πέρα από τα αρχηγικά μέλη, που είχαν τον γενικότερο συντονισμό της λειτουργίας της οργάνωσης, τα λοιπά μέλη προέβαιναν σε επιμέρους κατά περίπτωση πράξεις (τυποποίηση - αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων, προπομποί σε μεταφορές, τσιλιαδόροι εντοπισμού αστυνομικών κλπ.)

Συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.110.423 ιατρικές μάσκες, 5.245 ευρώ, δύο φορτηγά και τρία Ι.Χ. επιβατικά οχήματα, πάνω από 50.000 ετικέτες γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιρειών (ένδυσης-υπόδησης) καταφανώς πλαστές,

πάνω από (3.000) είδη ένδυσης, υπόδησης, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, όλα απομιμητικά επώνυμων εταιρειών, χάπια αναβολικών σκευασμάτων, μικροποσότητα χασίς, πιστόλι και τρία πλήρη κλειστά κυκλώματα καταγραφής εικόνας.

Πέραν των ιατρικών μασκών που προέρχονται από την απάτη σε βάρος της εταιρείας, όλες οι υπόλοιπες δεν έφεραν δασμοφορολογικά παραστατικά και ερευνάται η προέλευσή τους, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Η μεταπωλητική αξία των μασκών, συμπεριλαμβανομένων των μασκών που προέρχονται από την εταιρεία, ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, νομοθεσίες περί όπλων, σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, εθνικού τελωνειακού κώδικα κλπ συναφών αδικημάτων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα τέσσερα άτομα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ