Γ. Αγγελοπούλου–Δασκαλάκη: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα της ιστορίας μας για το μέλλον»

«Η 25η Μαρτίου ήταν μόνο η αρχή. Μέχρι τώρα, έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα και το Εξωτερικό 100 δράσεις και εκδηλώσεις. Από το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Μάνχαϊμ μέχρι τη Νότιο Αφρική, το Ανόι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο»

Στη μεγάλη συμμετοχή της ομογένειας στις επετειακές δράσεις και τις εκδηλώσεις καθώς και στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Η 25η Μαρτίου ήταν μόνο η αρχή. Μέχρι τώρα, έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα και το Εξωτερικό 100 δράσεις και εκδηλώσεις. Από το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Μάνχαϊμ μέχρι τη Νότιο Αφρική, το Ανόι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι οι επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις θα συνεχιστούν όλο το χρόνο.

«Θέλω να υπογραμμίσω τη συμμετοχή των Ελλήνων από όλο τον κόσμο στην επέτειο, καθώς η Επιτροπή έλαβε 319 προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων από την Ομογένειά μας και τις επίσημες ελληνικές αρχές του Εξωτερικού, σε 47 χώρες. Μεταξύ άλλων, προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις, για δημιουργία ντοκιμαντέρ αλλά και για την αναζήτηση και καταγραφή των απογόνων Αγωνιστών του 1821 που βρίσκονται στο Εξωτερικό» τόνισε η κ. Αγγελοπούλου.

Μιλώντας για το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής, η πρόεδρός της ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα μοναδικό αναμνηστικό της επετείου» που μπορεί να αποκτήσει η καθεμία και ο καθένας και να το δωρίσει στα παιδιά ή στα εγγόνια του». Υπενθυμίζεται ότι το Νομισματικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει 14 συλλεκτικά νομίσματα. Μέσα από αυτό, κυκλοφορούν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, ο Φοίνικας και η Δραχμή, οκτώ αργυρά νομίσματα τα οποία απεικονίζουν τις επεκτάσεις της Ελληνικής Επικράτειας και εμβληματικές προσωπικότητες που συνδέονται με την κάθε περιοχή, καθώς και τέσσερα χρυσά νομίσματα με χαρακτηριστικές σημαίες της νεότερης Ελλάδας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στον άτυπο ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την απόκτηση των νομισμάτων που τιμούν διάφορες περιοχές της χώρας. Τόνισε δε ότι από τις 18 Φεβρουαρίου τα μοναδικά αυτά ενθύμια της επετείου είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο και έχουν σταλεί σε διάφορες χώρες, φτάνοντας μέχρι το Μεξικό και τη Χιλή.

Όπως τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, στόχος της Επιτροπής είναι μέσα από το Νομισματικό και το Χορηγικό της Πρόγραμμα, να χρηματοδοτηθούν επετειακές δράσεις τα οφέλη των οποίων θα επιστρέψουν στην κοινωνία και θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε και η δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κατασκευή των οποίων έχει πλέον ολοκληρωθεί: «Οι κλίνες είναι έτοιμες και τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Σας θυμίζω, επίσης, ότι η Επιτροπή ενίσχυσε οικονομικά και την έρευνα που γίνεται στο ίδιο νοσοκομείο και αφορά στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού φαρμάκου κατά του κορονοϊού με τη χρήση Τ-λεμφοκυττάρων» σημείωσε.

Τέλος, σε ερώτημα για το τι θα ήθελε να μείνει ως κληρονομιά μετά την επέτειο των 200 χρόνων, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε:

«Θέλουμε να μείνει η περηφάνια για τη διαδρομή μας, γιατί τίποτα από όσα απολαμβάνουμε σήμερα δεν έγινε χωρίς θυσίες. Θέλουμε να έχουμε μάθει κάτι παραπάνω από την ιστορία μας, να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα που μας δίνει για το μέλλον. Και θέλουμε να φροντίσουμε για το αύριο, να συνεχίσουμε με αυτοπεποίθηση απέναντι στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ